top of page

Απρίλιος 2003


Όλα δείχνουν πως η πηγή του περίεργου ιού που μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές έχει προκαλέσει το θάνατο 62 ατόμων και έχει προσβάλλει άλλα 1.700 σε όλο τον κόσμο, είναι η Κίνα. Αυτό δεν είναι περίεργο δεδομένης της πληθυσμιακής πυκνότητας και της στενής συμβίωσης ανθρώπων και ζώων στην περιοχή αυτή του πλανήτη. Η οποία βεβαίως είναι η παραδοσιακή «δεξαμενή» των ιών της γρίπης. Εδώ που τα λέμε ο ιός-φάντασμα είχε αρχικά θεωρηθεί ότι ήταν κάποιος ιός γρίπης –μια που έχει παρόμοια συμπτώματα.


Όμως τελικά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι ο ιός ανήκει στην οικογένεια των παραμυξοϊών (που προκαλούν, μεταξύ άλλων, ιλαρά και διάφορες νόσους του αναπνευστικού).

Και μια παρένθεση για να ευθυμήσουμε ολίγον: πασίγνωστο ελληνικό ειδησεογραφικό (τουλάχιστον έτσι διατείνεται το ίδιο) portal ανακοίνωνε περίτρανα ότι ο ιός ανήκε στην οικογένεια των «παραβηξοϊών» (sic). Ποιος ξέρει, ίσως να μετονομάστηκε έτσι επειδή προκαλεί υπερβολικό βήχα… Αλλά το συγκεκριμένο portal μας έχει συνηθίσει τόσο πολύ στην παραπληροφόρηση και την προχειρότητα, που οι… παραβηξοϊοί είναι απλώς πταίσματα…


Για να επιστρέψουμε και πάλι στο SARS, το νεόκοπο Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο που μας προέκυψε εξ Ανατολών, οι επιστήμονες μας καθησυχάζουν. «Πρόκειται για έναν ιό που μετακινείται αργά…», λέει ο Βρετανός καθηγητής Ιολογίας δρ Τζων Οξφορντ (Βήμα, 20.3.2003). «…Καθώς η μολυσματικότητά του δεν είναι μεγάλη, δεν θα περίμενα μια μαζική επιδημία σε άλλα σημεία του πλανήτη».


Χμμ, για να το λένε οι επιστήμονες έτσι θα είναι. Απλώς θυμάμαι το AIDS πριν είκοσι χρόνια, που είχε ακόμα μικρότερη μολυσματικότητα… Προφανώς εξαλείφθηκε έτσι δεν είναι;


Θυμήθηκα επίσης ένα απόσπασμα από το παλιό αλλά κλασικό βιβλίο του Γιούστους φον Χέκερ, του Γερμανού λόγιου που ήταν ο πρώτος (και μοναδικός) που ανέλυσε την τρομερή επιδημία του Μαύρου Θανάτου του 14ου αιώνα με τόσο πρωτότυπο τρόπο.


«Τρομερές ανακατατάξεις στον οργανισμό της γης, για τις οποίες διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες, προηγήθηκαν [της πανδημίας]. Από την Κίνα μέχρι τον Ατλαντικό, τα θεμέλια της γης ταρακουνήθηκαν -σε όλη την Ασία και την Ευρώπη η ατμόσφαιρα βρισκόταν σε αναταραχή και έθεσε σε κίνδυνο, εξαιτίας της βλαβερής επιρροής της, κάθε είδος φυτικής και ζωικής ζωής». (J.F.C Hecker,The Black Death and the Dancing Mania, 1832, σελ. 23).


Βέβαια τι σχέση μπορεί να έχει μια πανδημία με μετεωρολογικά, γεωλογικά, ζωολογικά, ωκεανογραφικά κι ένα σωρό άλλα φαινόμενα; Τι σχέση μπορεί να έχει το φουαγκρά με την ταραμοσαλάτα; Καμία, έτσι δεν είναι;

Θυμάμαι τα τρία κύματα της περίφημης Ισπανικής Γρίπης (που δεν ήταν ισπανική και ίσως όχι ακριβώς γρίπη). Θυμήθηκα επίσης την εμπροσθοφυλακή του εισβολέα που καταγράφει και κατασκοπεύει και εφησυχάζει τους εντός των τειχών… Όμως ποιος θυμάται τώρα τέτοιες ξεχασμένες ιστορίες;


Πάντως σκέφτομαι τι έχει να γίνει όταν αναφερθεί και στο Hellenistan το πρώτο κρούσμα SARS. Από τώρα βλέπω τους άνκορμεν να ουρλιάζουν υστερικά, περισπούδαστους ηλίθιους να τσακώνονται στα «παράθυρα», τρομοκρατημένους «υπεύθυνους πολίτες» να αδειάζουν τα σουπερμάρκετ, να αγοράζουν μάσκες και αντιβιοτικά και να κάνουν πορεία στην αμερικανική πρεσβεία (ακόμη κι αν δεν δούμε όλα τα προηγούμενα, αυτό το τελευταίο είναι το μόνο σίγουρο).


Πάντως εγώ τρίβω τα χέρια μου προκαταβολικά. Όταν θα πηγαίνω σινεμά, στα μαγαζιά ή σε κάποιο κέντρο, ή όταν θα χρησιμοποιώ δημόσια μέσα μεταφοράς, θα αρχίζω να βήχω και να φταρνίζομαι. Έτσι οι πάντες θα απομακρύνονται τρέχοντας και θα μένω μόνος και αραχτός.


Αυτό μου θύμισε ότι ανέκαθεν η αναμπουμπούλα αποτελούσε… Κθουλόσταλτο προκάλυμμα. Να, ας πούμε τώρα με τον Πόλεμο στον Κόλπο θυμάται κανείς ότι διεξάγεται και η Δίκη του Αιώνα; (ποιανού αιώνα ποτέ δεν κατάλαβα).


Ξέρετε, τα Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα μπορούν να έχουν πολλές μορφές. Να, ας πούμε θυμάται κανείς την κλωτσοπατινάδα και τις οδομαχίες στην Πάτρα στις 10 Μαρτίου; Δεκάδες τραυματισμοί και συλλήψεις, δακρυγόνα, καμένα και λεηλατημένα καταστήματα, σπασμένες τζαμαρίες και περίπτερα, πανικός και τρόμος στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Μήπως ήταν «ειρηνιστές διαδηλωτές» που δέρνονταν και κατέστρεφαν; Όχι. Μήπως ήταν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων; Μπα! Όχι, η κόλαση ξέσπασε καταμεσής μιας γιορτής χαράς –του Καρναβαλιού. Να και η περιγραφή από τα Νέα (11.3.2003).


«Χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, μια ομάδα νεαρών έβαλε φωτιά στους κάδους απορριμμάτων η οποία επεκτάθηκε… Στη θέα των οχημάτων της Πυροσβεστικής και των αστυνομικών… οι νεαροί άρχισαν να ανάβουν φωτιές και να καίνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Σε λίγα λεπτά η πλατεία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης και τα επεισόδια γενικεύτηκαν: πετροπόλεμος άρχισε από την πλευρά των νεαρών με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με βροχή δακρυγόνων. Μέσα σε ελάχιστη ώρα τα επεισόδια πήραν μεγάλη έκταση και η αστυνομία δεν μπορούσε να τα ελέγξει…»

Κάποιες λεπτομέρειες στην περιγραφή θα έκαναν τον Γκυστάβ Λε Μπον να κουνήσει το κεφάλι του χαμογελώντας μελαγχολικά…


Έχουμε και κάτι περίεργες «σειρές» ατυχημάτων με αποκορύφωμα την τραγωδία του λεωφορείου στον Αλιάκμονα στις 24 Φεβρουαρίου με 16 νεκρούς.


Στις 7 Μαρτίου παρά λίγο νέα τραγωδία με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, με 42 επιβάτες το οποίο ανετράπη στη συμβολή της εθνικής οδού Λάρισας-Τρικάλων με τον περιφερειακό δρόμο Τρικάλων-Καρδίτσας, όταν ο οδηγός προσπάθησε να αποφύγει ποδηλάτη.


Το ίδιο βράδυ, αρκετά νοτιότερα, φέρι μπόουτ που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρίο-Αντίρριο, συγκρούστηκε με ρωσικό φορτηγό πλοίο με αποτέλεσμα τέσσερις τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές σε όλα σχεδόν τα οχήματα που μετέφερε το φέρι μπόουτ.


Την επόμενη μέρα, από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, όταν περισσότερα από 15 αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα σιδερικών μετά από καραμπόλα που σημειώθηκε στην Κόρινθο.

Στις 14 Μαρτίου, πανικό σκόρπισε στους 40 επιβάτες του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης-Κουφαλίων, ένα φορτηγό, που προσέκρουσε με δύναμη στο πίσω μέρος λεωφορείου που βρισκόταν σε στάση. Ένας επιβάτης τραυματίστηκε ελαφρά. Το τροχαίο θα μπορούσε να έχει μοιραία κατάληξη, αν ο οδηγός του φορτηγού δεν φρέναρε την τελευταία στιγμή.


Στα Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα είχα αναφέρει το περίεργο «φαινόμενο συνήχησης» με βάση το οποίο μετά τη δημοσιότητα για την αυτοκτονία ή το φόνο μιας δημοφιλούς προσωπικότητας, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ιδιαίτερα με έναν μόνο επιβάτη, αυξάνονται σημαντικά σε σύγκριση με τη συνηθισμένη μέση τιμή τους. Στα αεροπορικά δυστυχήματα υπάρχει ένα ισχυρό φαινόμενο αντήχησης μετά από τρεις μέρες και ένα ασθενέστερο μετά από επτά ημέρες. «Τα περισσότερα από αυτά τα δυστυχήματα είναι μεταμφιεσμένες αυτοκτονίες», λέει ο δρ Θεόδωρος Μόδης που έχει κάνει μια καταπληκτική μελέτη πάνω στο θέμα.


Όμως μην ανησυχείτε γιατί ο άνθρωπος είναι ζώον λογικόν και διαθέτει βούληση και κρίση. Συνεπώς γιατί να φερθεί παράλογα;


Έτσι λοιπόν με τη βούλησή του επιδιώκει την βελτίωση του επιπέδου ζωής του. Και επειδή άνευ χρημάτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων, να μια μέθοδος να αποκτήσετε άκοπα το αντικείμενο των ονείρων σας που στοιχίζει κάμποσα φράγκα (συγνώμη, ευρώ). Τουλάχιστον έτσι μας λέει μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Βγάλτε το φωτογραφία με την κάμερα του κινητού σας, και στείλτε μέσω MMS τη φωτογραφία και την τιμή του σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση. Έτσι θα λάβετε μέρος σε κλήρωση, κλπ κλπ.


Σε προηγούμενη επικαιρότητα είχα γράψει για τις τρομακτικές υπόγειες επιπτώσεις που θα έχει η διάδοση αυτής της νέας soft τεχνολογίας στην συμπεριφορά και στην συλλογική ψυχολογία, όταν «εκατομμύρια επίδοξοι Big Brother θα ξαμοληθούν φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας τον καθένα –και κατά παράδοξο τρόπο ο κάθε Big Brother θα είναι κι αυτός υποψήφιο θύμα ΟΛΩΝ των άλλων Big Brother!»

Και εν μέσω πολέμου, επιδημιών, οδικών, ατυχημάτων και άλλων τινών, έρχεται στις 26 Μαρτίου και η Μπριζίτ Μπουασελιέ της Clonaid. και μοιράζει φωτογραφίες του τρίτου από τα πέντε πρώτα κλωνοποιημένα μωρά στη θερμοκοιτίδα του. Και δεν της δίνει κανείς σημασία. Διότι εκτός του ότι όλοι σκέφτονται ότι εδώ ο κόσμος χάνεται και η μαντάμ Μπουασελιέ χτενίζεται, η επιστήμη Απέδειξε Πέραν Πάσης Αμφιβολίας ότι η υπόθεση κλωνοποίησης της Clonaid ήταν μια καλά σκηνοθετημένη απάτη.

Λέτε να στενοχωριέται η Clonaid που την σνομπάρουν έτσι; Δε νομίζω. Άλλωστε έχουμε πει πως σύμφωνα με την ψυχολογία της μάθησης, το καλύτερο χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης της γνώσης είναι εκείνο που συνδυάζει την περιοδικότητα με το απρόβλεπτο. Τότε η μάθηση είναι αργή αλλά συνεχής.


Η μαντάμ Μπουασελιέ πάντως υποσχέθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα προσκομίσει τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι το μωρό όντως κλωνοποιήθηκε… Με βάση όλα αυτά που είπαμε, θα είναι εξαιρετικά περίεργο αν το κάνει. Και τώρα κλείνοντας θυμήθηκα τα αποχαιρετιστήρια μηνύματα των κάθε λογής «εξωγήινων», «αγίων», «οπτασιών», «ξωτικών» και άλλων αλλοκοσμικών όντων:


"Μην φύγετε! Θα ξανάρθουμε στις 30 Φεβρουαρίου!"

(Εμείς πάντως θα τα πούμε συντομότερα...)


Το σύνθημα του μήνα

Μεταδόθηκε στο Alpha TV στις 13 Μαρτίου. Το αναδημοσιεύω στο πνεύμα των ημερών που απαιτεί «αρραγές αντιπολεμικό μέτωπο» και σύμπλευση όλων των «προοδευτικών» και «ειρηνόφιλων» δυνάμεων:


«Μια πρωτότυπη διαμαρτυρία με ξεκάθαρα όμως μηνύματα, ήταν αυτή που έγινε την Πέμπτη στο δήμο Καλαμαριάς. Σε αυτή συμμετείχαν άνθρωποι και πρόβατα, που με τα συνθήματά τους βροντοφώναζαν ότι οι ‘λαοί και οι αμνοί, δεν επιθυμούν να οδηγηθούν στη σφαγή του πολέμου’. Δημότες της Καλαμαριάς πλαισίωσαν τους αθώους αμνούς. Μαζί τους και οι εκκλησιαστικοί ποιμένες της Καλαμαριάς και γειτονικών μητροπόλεων».


Ποιμένες και αμνοί, άνθρωποι και πρόβατα… Οι ειρηνόφιλοι δημότες Καλαμαριάς θα βάψουν τα χέρια τους με το αίμα αυτών των ίδιων «αθώων αμνών» σε μερικές βδομάδες όταν θα τους σουβλίσουν γεμάτοι κατάνυξη για την Ιερή Γιορτή της Χριστιανοσύνης, παρέα με τους δικούς τους ποιμένες.


Ως εκ τούτου, το μόνο σύνθημα που μας απόμεινε να βροντοφωνάξουμε σύσσωμοι στέλνοντας «ξεκάθαρα μηνύματα» προς πάσα κατεύθυνση, είναι:

«Μπεεεεεεεε!!!!»


178 views

Recent Posts

See All
bottom of page