top of page

Ιανουάριος 2003

Καλή χρονιά!


Λίγο καθυστερημένη η ενημέρωση της σελίδας αυτό το μήνα, λόγω τεχνικών και άλλων προβλημάτων.


Επιπλέον, θεωρήστε την ενημέρωση αυτή ως μάλλον προσωρινή αφού κάποιες «εξελίξεις» τρέχουν και τις επόμενες μέρες ή βδομάδες θα έχουμε νέα στοιχεία.


Λοιπόν, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους… Και πρώτα-πρώτα μια ερώτηση: Ποιος θυμάται σήμερα τον Ντέηβιντ Ρόρβικ;

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ο εν λόγω κύριος ήταν ένας Αμερικανός επιστημονικός συγγραφέας ο οποίος το 1978 δημιούργησε πάταγο με την κυκλοφορία του βιβλίου του In His Image. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Ρόρβικ ισχυριζόταν ότι ο πρώτος «τεχνητός άνθρωπος» είχε ήδη δημιουργηθεί με τη μέθοδο της κλωνοποίησης δυο χρόνια πριν, ως παιδί ενός (βολικά ανώνυμου) εκκεντρικού εκατομμυριούχου.


Η φασαρία που ξέσπασε, πυροδότησε πολυάριθμες διαμάχες και συζητήσεις σχετικά με το εφικτό, την ηθική και το μέλλον του ζητήματος. Τελικά το μπαλόνι ξεφούσκωσε και ελλείψει στοιχείων, η επιστημονική κοινότητα αποφάνθηκε πως επρόκειτο για καλοστημένη απάτη.


Μάλιστα… Πάμε παρακάτω.


Την ίδια χρονιά προβλήθηκε και η ταινία τα Παιδιά από τη Βραζιλία, βασισμένο σε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα του Άιρα Λέβιν, όπου ο περιβόητος επιζήσας Ναζιστής γενετιστής Γιόζεφ Μένγκελε δημιουργεί δεκάδες κλώνους του Αδόλφου Χίτλερ για ευνόητους λόγους.


Την ίδια χρονιά (1978), γεννιέται το πρώτο «παιδί του σωλήνα». Αυτή τη φορά η ιστορία είναι πραγματική. Οι επιστήμονες, οι νομικοί και οι ηθικολόγοι σπεύδουν πάλι να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο σε φλυαρία. Ποιος τους θυμάται; Σήμερα η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ακόμα ένα αξεσουάρ στο οπλοστάσιο της σύγχρονης ιατρικής. Το μεγαλύτερο Ελληνόπουλο του σωλήνα είναι σήμερα 14 χρονών.


Τώρα κάνουμε ένα άλμα ενός τετάρτου του αιώνα. Αρχές Δεκεμβρίου 2002, η σέκτα των Ραελιανών συμφοριάζει την υφήλιο ανακοινώνοντας ότι το πρώτο κλωνοποιημένο παιδί θα γεννηθεί πολύ σύντομα χάρη στις προσπάθειες της θυγατρικής της εταιρείας Clonaid. Γενικότερη αντίδραση: «Ούφ, τα έχουμε ξανακούσει αυτά!».


Χριστουγεννιάτικα όμως η μαντάμ Μπριζίτ Μπουασελιέ, επιστημονική διευθύντρια της Clonaid ανακοινώνει ότι γεννήθηκε ήδη το πρώτο κοριτσάκι-κλώνος με το (ταιριαστό) όνομα Εύα από Αμερικανίδα μητέρα, αλλά εκτός αμερικανικού εδάφους. Χαμός στο ίσιωμα! Επιστήμονες, νομικοί, θεολόγοι, ηθικολόγοι ξεσπαθώνουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Τελικά στις 7 Ιανουαρίου ο Μάικλ Γκίλεν, τέως επιστημονικός ρεπόρτερ του ABC που επρόκειτο να επιλέξει τους ανεξάρτητους ειδικούς οι οποίοι θα εξέταζαν την Εύα και τη μητέρα του για να εξακριβώσουν το αυθεντικό των ραελιανών ισχυρισμών, αφήνει να εννοηθεί ότι η όλη ιστορία είναι μάλλον απάτη. Και ο πλανήτης ξεφυσάει με ανακούφιση…


Μάλιστα… Πάμε τώρα σε δεύτερο επίπεδο.


Στη σύγχρονη εποχή οι επαφικοί, δηλαδή οι τύποι που ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει σε ουσιαστική επαφή με τις «εξωγήινες» οντότητες των UFO έχουν μεταβληθεί σε πραγματικούς ιεροκήρυκες νέων θρησκειών. Ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει σε επαφή με εξωγήινες διάνοιες και ιδρύουν κινήματα τα οποία συγκεντρώνουν χιλιάδες πιστούς.


Προπαγανδίζουν αρχετυπικά μηνύματα ειρήνης και αδελφότητας και προβλέπουν τον τελικό ερχομό των Διαστημικών Αδελφών και την έλευση της παγκόσμιας κυβέρνησης. Δεν είναι παρά η Δευτέρα Παρουσία ή το Τέλος της Παιδικής Ηλικίας του Άρθουρ Κλαρκ σε σύγχρονη θρησκευτικοτεχνολογική βερσιόν. Τρίχες κατσαρές δηλαδή, έτσι δεν είναι;


Ο γνωστός ερευνητής Ζακ Βαλλέ αποκαλεί αυτές τις οντότητες με το ταιριαστό όνομα "αγγελιαφόροι της εξαπάτησης" και αναλύει το θέμα στο ομώνυμο εξαιρετικό του βιβλίο. Σχετικά με τους Ραελιανούς, ιδρυτής τους είναι ο Κλωντ Βοριλόν ο οποίος αφού ήρθε σε επανειλημμένη επαφή με οντότητες των UFO το 1973, πήρε το όνομα Ραέλ και ίδρυσε την γνωστή οργάνωση που απλώνεται σε όλο τον κόσμο προπαγανδίζοντας τα γνωστά, τετριμμένα και απατηλά μηνύματα (συν ότι ο άνθρωπος προέρχεται από κλωνοποιημένα εξωγήινα όντα). Τον θυμάμαι που το φθινόπωρο του 1989 είχε συγκεντρώσει αρκετό κόσμο σε μια ομιλία του σε αθηναϊκό ξενοδοχείο. Προ ετών το Θεσσαλονικιώτικο τμήμα των Ραελιανών είχε προσελκύσει και την προσοχή του εισαγγελέα (Ελευθεροτυπία, 18 και 19.6.1997).


Λοιπόν, η μάσκα του «γελοίου» και του «εξωφρενικού» είναι ένα θαυμάσιο καμουφλάζ για να προωθεί κανείς τους σκοπούς του. Οι οποίοι μπορεί να μην είναι τελικά δικοί του σκοποί, αλλά σκοποί κάποιου άλλου.


Ή «κάτι» άλλου…


Σύμφωνα με την ψυχολογία της μάθησης, το καλύτερο χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης της γνώσης είναι εκείνο που συνδυάζει την περιοδικότητα με το απρόβλεπτο. Τότε η μάθηση είναι αργή αλλά συνεχής. Αν κρίνουμε από το συνεχώς ανερχόμενο ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν σε ένα ευρύ φάσμα "καταραμένων" απόψεων (από τα UFO και την αστρολογία μέχρι τα θρησκευτικά θαύματα και τους Αρχαίους Αστροναύτες), τότε βλέπουμε ότι τα ποικίλα Οριακά Φαινόμενα έχουν επιτελέσει καλά το σκοπό τους.


Α, ναι! Η Clonaid έχει μιλήσει για άλλες τέσσερις γέννες κλωνοποιημένων μωρών στους επόμενους μήνες ενώ σημειώνει ότι 200 άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν απευθυνθεί στην εταιρεία ζητώντας τον δικό τους κλώνο. Παράλληλα, ο Σεβερίνο Αντινόρι, ο Ιταλός φιλόδοξος πρωτοπόρος της κλωνοποίησης, έχει ανακοινώσει ότι μέσα στον Ιανουάριο θα γεννηθεί ένας κλώνος δικού του πελάτη στο Βελιγράδι ενώ 5-6 βδομάδες μετά θα ακολουθήσουν άλλοι δύο. Ανάλογους στόχους έχει ανακοινώσει και ο Ελληνοκύπριος επιστήμονας Παναγιώτης Ζαββός. (Καθημερινή, 5.1.2003).


Λέτε να το προσέξει κανείς μετά από τόση «σκόνη»; Κι από σκόνη άλλο τίποτε. Ας είναι καλά ο υστερικός ορυμαγδός των ΜΜΕ.


Χειρουργικά πλήγματα σε άγνωστο στόχο; Συνήθως ναι, αλλά το αποτυχημένο (;) πλήγμα της Παρασκευής 13ης Δεκεμβρίου ήταν εναντίον πασίγνωστου στόχου. Την ημέρα εκείνη, ένας «ψυχοπαθής» πυροβόλησε την νεοεκλεγείσα δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη τραυματίζοντας ελαφρά την ίδια και σοβαρότερα τον οδηγό της. Είχαν περάσει 13 χρόνια, 13 βδομάδες και 13 ημέρες μετά τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη από τη «17η Νοέμβρη». Βρε-βρε-βρε, κάτι συμπτώσεις! Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη γλίτωσε από μια εξίσου «παρανοϊκή» σύμπτωση: τη στιγμή που τα σκάγια έφευγαν από την καραμπίνα του δράστη, έσκυβε με το κινητό στο αυτί για να βρει κάτι που της ζητούσε ο (τωρινός) σύζύγος της…


Αχ αυτοί οι «ψυχοπαθείς» δράστες με το «ακαταλόγιστο»! «Λίγο έλειψε μέσα σε έξι μήνες να έχουμε δυο τραγωδίες, με θύματα τον Πρωθυπουργό της χώρας και την βουλευτή της ΝΔ από δράσεις ανθρώπων που είχαν το ακαταλόγιστο», δήλωναν υψηλόβαθμοί αξιωματικοί της ΕΛΑΣ λίγο μετά την απόπειρα (Βήμα, 14.12.2002).


Ο «ψυχικά διαταραγμένος και επιληπτικός» δράστης ισχυρίστηκε (Βήμα 14.12.02) ότι "τα μάγια έσπρωξαν το χέρι του". Ισχυρίστηκε επίσης ότι πολλές ενέργειές του κατεύθυνε γνωστός αστρολόγος. Ποιος αστρολόγος; Μα εκείνος που είχε πρωταγωνιστήσει (μεταξύ άλλων) στο περίεργο μαγικοπολιτικοοικονομικοσεξουαλικό σκάνδαλο των τελών της δεκαετίας του 1980. Ναι, εκεί όπου πρωταγωνιστούσε μεταξύ άλλων και η πασίγνωστη (αν και σήμερα πασχίζει για λίγη δημοσιότητα) Femme Fatale της ελληνικής πολιτικής των 80s. Την έβλεπα προ έξι ημερών σε μεσημεριανή δημοσιογραφική εκπομπή να εξομολογείται μια μυστικιστή εμπειρία με ένα «ουράνιο φως» που την άλλαξε ψυχικά όταν βρισκόταν στην Κένυα προ ετών…


Τα Οριακά Φαινόμενα που λέγαμε…


Και η περίεργη συγχρονικότητα με τον αριθμό 13 έχει και συνέχεια. Την ημέρα της απόπειρας εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η Σύνοδος της Κοπεγχάγης όπου μεταξύ άλλων θα αποφασιζόταν και η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πάλαι ποτέ Κύπριος ηγέτης αρχιεπίσκοπος Μακάριος έτρεφε κι αυτός μια περίεργη αριθμολογική πίστη. Ο εκλεκτός αριθμός του ήταν το 13.


Είχε γεννηθεί στις 13.8.1913. Το 1963 υπέβαλε στους Τουρκοκύπριους για συμφωνία τα περίφημα «13 σημεία» -που όμως δεν του βγήκαν σε καλό. Πάντως σαράντα χρόνια αργότερα, στις 13 Δεκεμβρίου 2002 η Κύπρος έγινε δεκτή στην Ε.Ε.


Δε βαριέστε! Συμπτώσεις όλες τους! Λίγα 24ωρα πριν την απόπειρα εναντίον της Μπακογιάννη, τζαμαρίες έσπαζαν περίεργα ενώ περίεργοι κρότοι ακούγονταν στους δρόμους του Παγκρατίου (προφήτης Ηλίας).


Παράλληλα, η Αστυνομία παρενέβαινε περιέργως (για τα ελληνικά δεδομένα) υπεράμεσα, ενώ τα ΜΜΕ τήρησαν ακόμα πιο περίεργη σιγή σχετικά με το θέμα.


Και το παιχνίδι συνεχίζεται σε πολλαπλά επίπεδα.


Λίγες ώρες πριν γράψω αυτές τις αράδες, περνώντας με τα πόδια από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας εξέταζα την πινακίδα που έχουν στήσει μπροστά από το άγαλμα της Αθηνάς με τις πληροφορίες και την μακέτα του αναπλασμένου Πεδίου του Αρεως. Ναι, το μαντρώνουν από όλες τις μεριές εκτός από δύο. Ενας νέος (διαγώνιος) δρόμος θα ανοιχτεί από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού μέχρι το άγαλμα της Αθηνάς. Κι όλα αυτά για το «καλό μας» αφού έτσι θα αναβαθμιστεί ο «πνεύμονας πράσινου» (μάλλον όπως αναβαθμίστηκε προ κάμποσων ετών το Αλσος της Σχολής Ευελπίδων και η τερατώδης «πλατεία Πρωτομαγιάς» -την θυμάται κανείς;- δηλαδή το τερατούργημα από μπετόν πάνω από τη Μουστοξύδη μεταξύ Δικαστηρίων και Πεδίου του Αρεως…)


Κάποιοι λένε ότι αυτό γίνεται προς χάριν του Μαμμωνά -για να διευκολυνθούν δηλαδή τα ποικίλα παζάρια που καταλαμβάνουν το χώρο του «πνεύμονα πράσινου» τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Κάποιοι άλλοι λένε, χαμογελώντας αινιγματικά, ότι ζητούμενο είναι η μεταβολή της γεωμετρίας της περιοχής...


Τρίχες κατσαρές! Δεν μπορεί, το νεοεκλεγέν δημοτικό σώμα κάτι θα έχει υπόψη του για την αναβάθμιση της ζωής στην «απάνθρωπη πόλη»!


Μια που μιλήσαμε για γεωμετρικές μεταβολές, είδατε μια τόοοοση τρύπα που άνοιξε στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας στο Χαλάνδρι; Τι σχέση έχει η Δούκισσα της Πλακεντίας; Δεν ξέρω, απλώς το όνομα λειτούργησε συνειρμικά θυμίζοντάς μου μία από τις πλέον γνωστές (και εξευτελισμένες) υποθέσεις της έρευνας του Αγνώστου στο Λεκανοπέδιο.


…της οποίας υπόθεσης οι εξελίξεις τρέχουν, τρέχουν, και δεν φτάνουν…


Όπως όμως λένε και οι ομιλούσες κεφαλές, «θα διακόψουμε τη ροή του προγράμματος για οποιαδήποτε νέα πληροφορία υποπέσει στην αντίληψή μας…»


Η Στατιστική του Μήνα


Πρώτα τα Ελληνόπουλα στην πολιτική και τον πατριωτισμό! Ναι, μπορούμε να φουσκώνουμε σαν διάνοι από εθνική περηφάνια! Ανάμεσα σε 28 χώρες (ανάμεσα στις οποίες οι χώρες της ΕΕ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ), οι Έλληνες μαθητές έρχονται πρώτοι στην κατάταξη (Βήμα, 11.12.2002). Βέβαια, βέβαια! Στην ερώτηση «θα υποστηρίζατε τις θέσεις της πατρίδας σας ακόμα και αν ήταν λανθασμένες;», ένας στους τέσσερις απαντάει βροντοφωνάζοντας «ΝΑΙ!». Στην ερώτηση «ένας καλός πολίτης είναι πρόθυμος να αγνοήσει ένα νόμο που παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα», ένας στους δύο απαντά καταφατικά με τον ίδιο στόμφο. Τώρα, ποιος αποφασίζει πότε γίνεται παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, είναι ένα άλλο θέμα που αποφασίζουν μάλλον οι ομιλούσες κεφαλές και οι μαϊντανοί των λατρευτών μας καναλιών.


Στο μεταξύ οι ίδιοι φερέλπιδες νεανίες αποδεικνύουν ότι στηρίζουν τις πεποιθήσεις τους στην ενδελεχή γνώση της ελληνικής ιστορίας. Ο ένας στους δύο αγνοεί τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-41, επτά στους δέκα δεν ξέρουν τι θα πει Εθνική Αντίσταση, ο ένας στους τέσσερις δεν γνωρίζει τι έγινε την 28η Οκτωβρίου 1940, το 17% δεν έχει ιδέα τι έγινε στις 17 Νοεμβρίου 1973 (καλό!) ενώ το 18% αγνοεί την 25η Μαρτίου (Βήμα, 27.10.2002).


Ζήτω η Ελλάς! Ηνωμένοι Βαδίζομεν Προς τα Νέα Μας Πεπρωμένα! (αυτό το διάβαζα μικρός σε κάτι πανταχού παρούσες ταμπέλες, αλλά ποιος το θυμάται τώρα…)


236 views

Recent Posts

See All
bottom of page