top of page

Οκτώβριος 2012


Πού είναι οι εξωγήινοι;


Θα μου πείτε, εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν κι εσύ (εγώ δηλαδή), της λιλής σου το χαβά.

Το υπόγειο μαύρο ρεύμα ξεχειλίζει αργά αλλά σταθερά, όπως είχα πει και στην προηγούμενη Επικαιρότητα .


Προηγουμένως προσπάθησε να μας ξεγελάσει –ότι και καλά θα μετατραπεί σε κανονικό επιφανειακό τσουνάμι.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων το τσουνάμι αναβάλλεται. Το κακό είναι ότι όσο αναβάλλεται τόσο η πίεση ανέρχεται.


Και μη σας ξεγελά η επικρατούσα νηνεμία -οφείλεται κυρίως σε μια ψευδαίσθηση που στην Ψυχολογία ονομάζεται Άρνηση

Τι σχέση έχει με αυτά το ερώτημα του οποίου τη συγκλονιστική σημασία διατύπωσε ο Ενρίκο Φέρμι πριν από εξήντα χρόνια; Ξέρετε, εκείνο το ερώτημα που είχα αναλύσει εδώ


Κοιτάξτε, όλα εξαρτώνται από τον ορισμό της λέξης. Γενικώς όλα εξαρτώνται από τις λέξεις, εξ ου και ο πολυδαίδαλος Πόλεμος των Λέξεων. Αλλά ας μην επαναλαμβάνουμε τα ήδη γνωστά.


Πού είναι οι εξωγήινοι λοιπόν;

Προετοιμαστείτε ή προσευχηθείτε

Μη μου κάνετε λάθος ερωτήσεις; Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως το 65% των Αμερικανών θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταλληλότερος από τον Μιτ Ρόμνι να αντιμετωπίσει τους εξωγήινους (in.gr 29.6.2012)



«Θέλαμε να πάρουμε μια ιδέα για το πώς βλέπουν οι Αμερικανοί τα UFO, τι πιστεύει ο κόσμος και αν η μαζική κουλτούρα επηρεάζει - και σε ποιο βαθμό - την κοινή γνώμη» εξήγησε ο Μπραντ Ντάνσερ, αντιπρόεδρος έρευνας και ψηφιακών μέσων του National Geographic, που διεξήγαγε την έρευνα για τη νέα σειρά Chasing UFOs.


Χμ, μάλιστα. Προφανώς τα πράγματα δεν είναι αυτά που δείχνουν.


Στο μεταξύ ένας μεγάλος αριθμός Γερμανών μαθητών «δεν παρατηρεί σημαντικές διαφορές μεταξύ ναζιστικής Γερμανίας και σύγχρονης δημοκρατικής Γερμανίας, σύμφωνα με μελέτη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Από τους 7.500 μαθητές που ρωτήθηκαν, λιγότεροι από τους μισούς πιστεύουν χωρίς αμφιβολία ότι η ναζιστική Γερμανία ήταν μια δικτατορία. Σε ότι αφορά την κομουνιστική πρώην Ανατολική Γερμανία, είναι λιγότεροι από ένας στους τρεις». (in.gr 27.6.2012)


Τελικά μήπως ο Τράγκας έχει πιάσει το νόημα;

Έχει κι άλλα ενδιαφέροντα η είδηση:


Η δημοκρατία είναι επίσης μια έννοια χωρίς σαφή προσδιορισμό, καθώς λιγότεροι από ένας στους δυο μαθητές κρίνουν ότι η πρώην Δυτική Γερμανία ήταν μια δημοκρατία. Το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 60% για την ενοποιημένη Γερμανία μετά το 1990.


«Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικές και ιστορικές γνώσεις πολλών μαθητών είναι περιορισμένες», αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους. Πολλοί μαθητές, προσθέτουν, «δεν έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τη δημοκρατία από τη δικτατορία».


Περίπου το 40% των μαθητών πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ του ναζισμού, της Ανατολικής, της Δυτικής Γερμανίας και της ενωμένης πλέον Γερμανίας. Αυτή η ομάδα των μαθητών πιστεύει ότι το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες εκπροσωπούνται ισότιμα και στα τέσσερα συστήματα.


Χμ, μάλιστα. Προφανώς τα πράγματα δεν είναι αυτά που δείχνουν.


Να δούμε ξανά κι εκείνο το απόκομμα που σας σέρβιρα στην προηγούμενη Επικαιρότητα;

Έθνος 31.1.1964 – Μόνο είκοσι χρόνια μετά την (πραγματική) Κατοχή.

Κι οι εξωγήινοι που λέγαμε προηγουμένως;


Στην πρόσφατη ταινία Battleship οι εξωγήινοι μόνο για την περιβόητη και πολυδιαφημισμένη Επαφή δεν νοιάζονται. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι ότι, άπαξ και έμαθαν ότι στη Γη υπάρχει ψωμί, είναι να έρθουν και να μας το αρπάξουν.


Εμείς τι θα κάναμε άραγε στη θέση τους;


Θα μου πείτε δεν υπάρχει δεύτερη Γη, κι αυτό είναι ένα μικρό πρόβλημα. Ή κι αν υπάρχει είναι στου διαόλου τη μάνα.


Το περασμένο καλοκαίρι έγινε μια δημόσια συζήτηση περί της παγκόσμιας οικονομίας μεταξύ διαφόρων σημαινόντων και μαριονετιστών της διεθνούς σκηνής. Μεταξύ πολλών άλλων ενδιαφερόντων, ειπώθηκε το εξής, από τον γνωστό Αμερικανό νομπελίστα οικονομολόγο Πωλ Κρούγκμαν(ναι, εκείνον που εκείνος ο ανεκδιήγητα άσχετος υφυπουργός... Οικονομικών του είχε αλλάξει το φύλο).


«Η Γερμανία τα πάει πολύ καλά επειδή διαθέτει τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα το οποίο αποτελεί την αντίθετη πλευρά του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος της Νότιας Ευρώπης. Κι οι Γερμανοί βασικά ρωτάνε. ‘Μα δεν μπορεί να γίνει ο καθένας σαν κι εμάς;’. Όλοι μας θα έπρεπε να διαθέτουμε γιγάντια εμπορικά πλεονάσματα. Το απόγευμα μιλούσα με έναν άνθρωπο της NASA και τον ρωτούσα πού μπορούμε να βρούμε τον πλανήτη στον οποίο θα πρέπει να κατευθύνουμε τις εξαγωγές μας». (New York Review of Books, 20.6.2012)


Ίσως εδώ θα έπρεπε να κοτσάρω εμβόλιμα ένα σωρό άρθρα που έχω γράψει στο περιοδικό Πτήση & Διάστημα (και αλλού) αλλά δεν μπορώ να το κάνω. Πρώτον γιατί όποιος κατάλαβε τι εννοώ δεν θα είχε την ανάγκη να τα διαβάσει και, δεύτερον, όποιος δεν κατάλαβε τι εννοώ, δεν θα καταλάβαινε ακόμη κι αν τα διάβαζε.

Κάποτε ένας φίλος με απείλησε ότι θα ιδρύσει ένα νέο πεδίο έρευνας, τη Βεμπολογία, με αντικείμενο τη μελέτη και ανάλυση των κειμένων μου.


Μόνο αυτό μας έλειπε τώρα…


Λοιπόν, μπορεί να μην παραθέσω τα άρθρα της Πτήσης, αλλά έχω αναρτήσει ήδη εδώ το σημείωμα που έγραψα για το θάνατο του Νηλ Άρμστρονγκ τον περασμένο Αύγουστο.


Μερικές βδομάδες προτού πεθάνει ο Άρμστρονγκ, το ρομποτικό όχημα Περιέργεια προσεδαφιζόταν στις κόκκινες ερήμους του Άρη.


Και όχι, το όχημα δεν βρήκε εξωγήινους, ούτε και νομίζω ότι θα βρει.


Από την άλλη μεριά, ο Πρώτος Άνθρωπος στη Σελήνη δεν θα συναντήσει ποτέ τον Πρώτο Άνθρωπο στον Άρη, όχι μόνο επειδή πέθανε, αλλά επειδή τα «μεγάλα άλματα για την ανθρωπότητα», δεν τα κάνουν πλέον άνθρωποι αλλά μηχανές.


Αλλά ποιος νοιάζεται στην τελική; Στο κάτω κάτω, σάμπως όλα δεν έγιναν σε ένα κινηματογραφικό στούντιο; Σάμπως όλα δεν είναι στάχτη στα μάτια του κοσμάκη;


Τσσσσσς! Σε τα μας;


«Μπορεί το ρομποτικό όχημα της NASA να εμπνεύσει μια νέα γενιά ανθρώπων όπως έκανε πριν από 43 χρόνια ο Νιλ Άρμστρονγκ περπατώντας στη Σελήνη;», διερωτάται ο δημοσιογράφος Σάκης Μαλεβάκης σε άρθρο του (Νέα, 29.8.2012).


Κοιτάτε απορίες που έχει ο κόσμος!


Διαβάζω ότι χάρη στην οθόνη αφής και το γυροσκόπιο ενός iPhone ή iPad ο καθένας μπορεί να απολαύσει με διαδραστικό τρόπο το πρώτο έγχρωμο πανόραμα 360ο του Άρη, αρκεί να ανοίξει το πρόγραμμα Safari και να επισκεφτεί αυτή την τοποθεσία. Κι εσείς μπορείτε να το δείτε βέβαια, με την ίδια ευκολία που μπορείτε να δείτε πανοράματα της Βοϊδοκοιλιάς ή των Κουκουναριών.


Τι είχα γράψει σε ένα παλιότερο άρθρο ο αχώνευτος;


«Έχοντας παρατηρήσει τόσα εντυπωσιακά πανοράματα από την επιφάνεια του Άρη, άραγε το ευρύ κοινό δεν έχει την αόριστη (αλλά καθοριστική) εντύπωση ότι έχουμε ήδη πάει εκεί; Με την συνωμοσιολογία και την υποβόσκουσα παράνοια να έχουν πάρει ύπουλα το πάνω χέρι, άραγε το ευρύ κοινό δεν έχει την αόριστη (αλλά καθοριστική) εντύπωση πως ακόμα και ό,τι έγινε στο παρελθόν, είναι ανούσιο και ‘τεχνητό’; Η ίδια η NASA κατάφερε να υπονομεύσει το ίδιο της το όραμα με τις θαυμάσιες καλλιτεχνικές της αναπαραστάσεις. Μια μικρή έρευνα στο Διαδίκτυο αρκεί για να ανακαλύψετε θαυμάσια video CGI, που απεικονίζουν την κατάκτηση της Σελήνης, του Άρη και των αστεροειδών, δίνοντας την εντύπωση video που γυρίστηκαν επί τόπου».

Κι ύστερα άσε τον Κρούγκμαν να ψάχνει για πλανήτες προς τους οποίους θα κατευθυνθούν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.


Κι ύστερα άσ’τε τους οικονομολόγους να σαλιαρίζουν για τα αίτια της οικονομικής κρίσης που μόνο να επιδεινώνεται και να παγκοσμιοποιείται μπορεί με την πάροδο του χρόνου. Ας μην σας ξεγελούν τα μεσοδιαστήματα ανάπαυλας.


Αχ, τι είναι αυτό που το λένε Παροντισμό, τι είν’ αυτό, τι ειν’ αυτό;


Και πού είναι κι εκείνοι οι εξωγήινοι;


Πάντως δεν ξέρω αν έχετε iPad ή iPhone να δείτε τον Άρη και τον Κρόνο ή πόσο το πληρώσατε, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δίνατε ό,τι έχετε και δεν έχετε για να αποκτήσετε ένα Τηλεκοντρόλ Προσωπικής Πραγματικότητας. Τι είναι αυτό; Να τι είναι:


«Η φιλοσοφία της νέας εφεύρεσης, σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, βασίζεται στην αρχή του «θαμπορισμού». Δηλαδή στη θεωρία ότι ένα γεγονός δεν είναι απαραίτητο να έχει συμβεί. Αρκεί να μπορούσε να έχει συμβεί, για να αποτελέσει κομμάτι της πραγματικότητας, να διαδοθεί και να γίνει πιστευτό. Με άλλα λόγια, ο καθένας μπορεί πια να μετατρέψει την επιθυμία του σε αλήθεια. Χωρίς να τον δεσμεύει πια τίποτα!»(Protagon, 6.4.2012)


Θυμάστε κάτι που έγραφα παλιά (σχεδόν προ δεκαετίας) για flash mobs τόσο στην Επικαιρότητα όσο και στη Χύτρα Ταχύτητας;


Κι έχουμε κι αυτό το μιμίδιο της Ανωνυμίας που διαδίδεται σαν πυρκαγιά.


Κι οι μπαζόβλακες χαίρονται επειδή οι μπαζόβλακες είναι η συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο στο Hellenistan αλλά και παγκοσμίως. Και οι μπαζόβλακες χαίρονται επειδή πάντα πιστεύουν ό,τι τους τάζουν, ό,τι τους ακούγεται καλύτερο, ακόμα κι αν αυτό είναι παράλογο ή ανέφικτο. Κι έτσι οι μπαζόβλακες έχουν το πάνω χέρι.


Δημοκρατικότατα μάλιστα, αφού οι μπαζόβλακες αποτελούν και την πλειοψηφία.



Η παράνοια αποτελεί πλέον τον επικρατούντα τρόπο σκέψης των μπαζόβλακων.


Λέτε γι αυτό να έγιναν μπλόκμπαστερ σχεδόν όλες οι ταινίες που βασίζονται σε έργα του Φίλιπ Ντικ; Α, ναι, παίζει και ριμέικ του Total Recall.


Κι αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα. Δημιουργεί Νέα Πραγματικότητα. Νέες Επιστήμες. Πεδία Γνώσης Λαμπρά. Πώς λέγαμε πριν για την Βεμπολογία. Τώρα υπάρχει και η Κρυπτοσκατολογία.


Οι ιδρυτές της λένε ότι Τσαρλς Φορτ και Αντρέ Μπρετόν είχαν πολύ περισσότερα κοινά σημεία απ’ όσο νομίζαμε. Λένε ότι η παράνοια είναι η μεγάλη μορφή τέχνης του 21ου αιώνα. Ότι ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό υποσυνείδητα και τη χρησιμοποιεί σαν αναλγητικό, σαν παιχνίδι που τους οδηγεί στον ανεξερεύνητο και τρομακτικό κόσμο του 21ου αιώνα. Να τι λέει ένας κορυφαίος κρυπτοσκατολόγος.


«Το δίλημμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ανθρώπινα πλάσματα στον 21ο αιώνα, δεν συνίσταται στο ότι είναι αποξενωμένοι ή ανίδεοι, αλλά ότι δεν είναι αρκετά αποξενωμένοι ή αρκετά ανίδεοι. Η τεχνολογία μας χάρισε ένα υποκατάστατο τηλεπάθειας. Είμαστε όλοι αναμεμιγμένοι στις προσωπικές υποθέσεις όλων των άλλων, 24 ώρες το 24ωρο. Μια κοπέλα τα χαλάει με το φίλο της στο λύκειο κι όλος ο κόσμος το μαθαίνει μέσα σε 15 δευτερόλεπτα μέσω Facebook. Στον κυβερνοχώρο μπορούμε να απορρίψουμε την ταυτότητά μας και να γίνουμε άλλα πλάσματα. Είμαστε όντα με ικανότητα μεταμόρφωσης, μιας θεϊκής δύναμης που παλιότερα διέθεταν μόνο οι θεότητες στις αρχαίες μυθολογίες και οι εξωγήινοι στις ταινίες της δεκαετίας του 1950 […] Όλο και περισσότεροι εξωγήινοι περπατούν ανάμεσά μας. Τους βλέπουμε κάθε μέρα στον καθρέφτη του μπάνιου μας και στην αντανάκλαση πάνω στην οθόνη του iPod μας. Η τεχνολογία μας έκανε όλους εξωγήινους».


Να λοιπόν οι εξωγήινοι!

Ζουν ανάμεσά μας!

Βεμπολογικές ή Κρυπτοσκατολογικές σοφιστείες; Πολύ πιθανόν.


«Στη χώρα μας διαπιστώνουμε το εξής παράδοξο», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Λεωνίδας Χυτήρης. «Ενώ μιλάμε τόσοι πολλοί, γνωρίζοντες και μη για τόσα πολλά και τόσο πολύ, χρησιμοποιώντας μάλιστα τόσα σύμβολα και μέσα επικοινωνίας, για να συνεννοηθούμε, να αντιληφθούμε το ίδιο πράγμα, να συνυπάρξουμε. Αυτό είναι επικοινωνιακή ασθένεια. […] Σε πολλές περιπτώσεις οι λέξεις έχουν χάσει το κύριο, το πρωταρχικό νόημά τους ή προσδίδονται σε αυτές πολλά, ακόμη και αντίθετα ή αντιφατικά νοήματα».(Καθημερινή, 5.5.2012)


«..Σταδιακά κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης μια κουλτούρα μειωμένων απαιτήσεων για τον τρόπο που μιλάμε και γράφουμε», εντοπίζει ο Σωκράτης Τσιχλιάς πάλι στην Καθημερινή (21.7.2012, Ο Παρατατικός του Ανήκω)

Ψιλά γράμματα θα πείτε.


Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΑΠΘ, «τα παιδιά από μικρή ηλικία μένουν κολλημένα με τις ώρες μπροστά στον υπολογιστή, αποκομμένα από τις βασικές μορφές παιχνιδιού. Έτσι, καθώς το παιχνίδι θεωρείται βασικό μέσο για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού και αποτελεί τον κύριο τρόπο μάθησης και έκφρασης της προσωπικότητάς του, οι αλλαγές στο παιχνίδι συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να γίνουν εγωιστικά, επιθετικά, βίαια, χωρίς δημιουργικότητα και φαντασία, χωρίς διάθεση συνεργασίας με τους συνομηλίκους τους».(Καθημερινή, 28.7.2012)


Χεστήκαμε, θα πείτε.


«…Η βία και η μανία της καταστροφής δείχνουν να έχουν κάτι αυτοαναφορικό: μπορεί η σπίθα που τις γέννησε να είναι η πολιτική παρακμή, η διαφθορά και η κοινωνική αποσάρθρωση, πλέον όμως το όλο φαινόμενο μοιάζει με μια φωτιά που πυροδοτείται από μόνη της, ηδονιζόμενη με τον εαυτό της […] Η τράπεζα, το εμπορικό κατάστημα, το βιβλιοπωλείο, το σινεμά, όλοι εκείνοι οι δημόσιοι χώροι που στοιχειοθετούν αυτό το στίγμα του πολιτισμού […] πρέπει να εξαλειφθούν. Δεν υπάρχει μετά, δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση».(Καθημερινή, 26.8.2012)


Κατόπιν όλων αυτών, μπαζόβλακες και εξωγήινοι, πανηγυρίστε! Όταν συνειδητοποιήσετε την παντοδυναμία σας, θα γίνετε κυρίαρχοι του κόσμου.

Με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες…

Uh-uh-uh! Η ψήφος μας μετράει διπλή!

185 views

Recent Posts

See All
bottom of page