top of page

Φεβρουάριος 2003

«Δεν βλέπω πια εφιάλτες! Βλέπω τηλεόραση!»


Τώρα τελευταία, η θριαμβευτική αυτή κραυγή ακούγεται συχνάκις σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (όταν δηλαδή δεν διακόπτουν αναιδέστατα το χείμαρρο των διαφημίσεων για κανένα τραγούδι). Αφορά τη διαφήμιση μιας νέας τηλεοπτικής συσκευής που προσφέρει αποχαύνωση ακόμα περισσότερων ιντσών και ακόμα υψηλότερης ποιότητας. Ο καθένας είναι βεβαίως υπεύθυνος των επιλογών του, αλλά δεν μπορώ να μη νιώσω μια ελαφριά ανατριχίλα κάθε φορά που ακούω το χαζοχαρούμενο τύπο να φωνάζει από το ραδιόφωνο…


Για σκεφτείτε λίγο το βαθύτερο νόημα της φράσης… Ησύχασα επειδή πήρα τη νέα σούπερ-ντούπερ TV; Ή η νέα σούπερ-ντούπερ TV είναι άξιος αντικαταστάτης των εφιαλτών που έβλεπα; Ή…;


Ας μην κολλάμε όμως στις λέξεις. Το παιχνίδι παίζεται ολόγυρα με ποικίλους όρους και ο πόλεμος των λέξεων είναι μόνο μια πτυχή του.


Μια άλλη πτυχή είναι ο πόλεμος των εικόνων. Ήδη γίνονται ανάρπαστα τα νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα MMS. Είναι λίγο ακριβούτσικα, αλλά θα φτηνήνουν, πού θα πάει; Όλοι χαίρονται και αγαλλιούν με τις Νέες Δυνατότητες της Τεχνολογίας, όλοι χορεύουν με το νέο gadget που θα έχουν για να παίζουν.


Να παίζουν;


Κανείς –ούτε οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ούτε οι χρήστες- δεν έχει συνειδητοποιήσει τον σεισμό σε πολλαπλά επίπεδα που θα προκαλέσει η επέκταση της χρήσης MMS (και αργότερα μετάδοσης κινούμενης εικόνας).


Σκεφτείτε λίγο τις τρομακτικές υπόγειες επιπτώσεις που θα έχει η διάδοση αυτής της νέας soft τεχνολογίας στην συμπεριφορά και στην συλλογική ψυχολογία. Ο καθένας θα είναι εξοπλισμένος με μια μίνι-κάμερα την οποία θα μπορεί να κρύβει στο τσεπάκι του και η οποία θα μπορεί να τραβάει πλάνα από οτιδήποτε, από οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε στιγμή και να τα στέλνει σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Μια αλυσιδωτή έκρηξη βρίσκεται στα σκαριά, μια έκρηξη που κατά παράδοξο τρόπο θα είναι μάλλον μια (φαινομενικά) αθόρυβη ενδόρρηξη (implosion κι όχι explosion).


Εκατομμύρια επίδοξοι Big Brother θα ξαμοληθούν φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας τον καθένα –και κατά παράδοξο τρόπο ο κάθε Big Brother θα είναι κι αυτός υποψήφιο θύμα ΟΛΩΝ των άλλων Big Brother!


Υστερα μας ενοχλούν οι κάμερες της τροχαίας που φωτογραφίζουν τα ΙΧ που παραβιάζουν τους λεωφορειοδρόμους…

(Angus McKie, Παρά Πέντε, Δεκέμβριος 1996)

Ω αγία τηλεοπτική οθόνη!


«Ακόμα και τα μωρά μπορούν να επηρεαστούν από τα συναισθηματικώς φορτισμένα μηνύματα που μεταδίδονται από την τηλεόραση» αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες (Καθημερινή, 22.1.2003). «Μας κατέπληξε το γεγονός ότι μωρά ενός έτους μπόρεσαν να συλλέξουν τόσες πληροφορίες από ένα βιντεοκλίπ μόλις 20 δευτερολέπτων», είπε χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ομάδας ερευνών.


Και από τον πόλεμο των εικόνων ξανά στον πόλεμο των λέξεων: «Το κάπνισμα είναι νόσος και μάλιστα επιδημική αλλά και μεταδοτική αφού μεταδίδεται από άτομο σε άτομο στη νεαρή ηλικία», ανακοινώνει με στόμφο επιφανής καρδιολόγος (Ελευθεροτυπία, 24.1.03). Και φυσικά το από άμβωνος κήρυγμα του αρχιερέα συνοδεύεται από τα (απαραιτήτως) λεπτομερή και αρκούντως εντυπωσιακά νούμερα…


Κι έρχονται και άλλες επιδημίες.


«Κάθε χρόνο έχουμε επιδημία γρίπης. Φέτος έχει καθυστερήσει αλλά θα έρθει. Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλη θα είναι», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας για τη γρίπη. «Είχαμε τρεις πανδημίες γρίπης τον περασμένο αιώνα. Δεν γνωρίζουμε πότε θα ξανάρθει και ως εκ τούτου καμία χώρα δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη πανδημία». (Βήμα, 22.1.03).


Δεν ακούγεται σαν την Off φωνή του αφηγητή διαφημιστικού trailer από νέο θρίλερ του Χόλιγουντ; Ευτυχώς που υπάρχουν όλοι εκείνοι οι αυτόκλητοι σωτήρες να μας προστατέψουν από τον εαυτό μας. Και ψάχνουν, ψάχνουν να βρουν τους νέους κινδύνους.


Και τους βρίσκουν! Αν έχετε παραπανίσια κιλά, μην νιώθετε ενοχές. Δεν φταίτε εσείς. Όχι, καθόλου. Φταίνε τα φαγητά των fast food. Τι δεν τρώτε τέτοια; Δεν μπορεί, θα έχετε φάει κάποια στιγμή στη ζωή σας, έστω και κανά-δυο φορές… Ναι; Ε, αυτό ήταν! Δυστυχώς την πατήσατε! Το junk food είναι ΕΘΙΣΤΙΚΟ! Μελέτες στις ΗΠΑ φανερώνουν ότι η «κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη και σάκχαρα είναι πιθανό να προκαλεί στον εγκέφαλο αλλαγές ίδιες με εκείνες που προκαλεί η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες» (Βήμα, 30.1.03). Τι διάολο, αφού το λένε οι αρχιερείς έτσι ακριβώς θα είναι. Ήδη στην Αμερική έγινε η πρώτη μήνυση εναντίον τεσσάρων αλυσίδων fast food από έναν 56χρονο διαβητικό και καρδιακό ο οποίος τις κατηγορεί που τον έκαναν διαβητικό και καρδιακό…


Μια που μιλάμε για ναρκωτικά, να και κάτι από το χώρο του ποδοσφαίρου: «Η λοταρία της διαδικασίας των πέναλτι θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί και για λόγους δημόσιας υγείας», λένε από την άλλη μεριά του Ατλαντικού Βρετανοί γιατροί, επικαλούμενοι τις αυξημένες καρδιακές προσβολές που σημειώνονται στη διαδικασία των «11 βημάτων» στο τέλος κρίσιμων ποδοσφαιρικών αγώνων… (Βήμα, 20.12.2002).


Στο μεταξύ, κάπου εδώ γύρω…

Προσέξατε το περίεργο κύμα εμπρησμών το μήνα Ιανουάριο; Στις 12 του μηνός μια 53χρονη μάνα και οι δυο γιοι της που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα, αυτοπυρπολήθηκαν μέσα στο λυόμενό τους σε καταυλισμό σεισμοπλήκτων στην Κηπούπολη. Πέντε μέρες μετά, στις 7 το πρωί, ένα λεωφορείο του ΟΑΣΑ μετατρέπεται σε παρανάλωμα του πυρός στη διασταύρωση των οδών Κερκύρας και Αγίας Σοφίας στο Βύρωνα ενώ ευτυχώς οδηγός και επιβάτες το εγκαταλείπουν εγκαίρως. Λίγες ώρες αργότερα καίγεται ένα παροπλισμένο αεροσκάφος της Ολυμπιακής στο πάλαι ποτέ αεροδρόμιο του Ελληνικού… Ούτε εικοσιτέσσερις ώρες δεν έχουν περάσει, όταν χωρίς κανένα προφανή λόγο άγνωστοι πυρπολούν αυτοκίνητο στο Νέο Κόσμο. Ή τουλάχιστον έτσι ανακοίνωσε η αστυνομία παρότι δεν ανακαλύφθηκαν υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού ή άλλα στοιχεία.


Στο μεταξύ έχουμε συνεχείς εμπρησμούς λεωφορείων στην Κρήτη, όπου τα ΚΤΕΛ Χανίων είναι «στα μαχαίρια» με τους λεωφορειούχους του Ηρακλείου. Παράλληλα, έχουμε νυχτερινή επιδρομή με 50 γκαζάκια και εκδήλωση πυρκαγιάς σε οχήματα και μηχανήματα κατασκευαστικής εταιρείας σε υπό κατασκευή οδικό έργο στη Θεσσαλονίκη. Την ευθύνη ανέλαβαν οικολόγοι-ακτιβιστές.


Σε άλλο επίπεδο, φαίνεται ότι ο ακτιβισμός ανέστειλε -προσωρινά- τα περίεργα σχέδια «ανάπλασης» του πεδίου του Αρεως (βλ. και Επικαιρότητα Ιανουαρίου). Μετά τα κάγκελα, γκρεμίστηκαν και τα τοιχάκια από μπετόν. Βέβαια η αδράνεια δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και αποχαιρετισμό στα όπλα.


Βλέπετε, το Πεδίο του Αρεως έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ολυμπιακών Αναπλάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη συγκατάθεση της Υπερνομαρχίας Αθηνών. Και βέβαια η πρώτη ενέργεια ήταν να στηθεί ένας ψηλός φράχτης με αιχμηρά σαν βέλη κάγκελα ολόγυρα από το πάρκο και να ξεριζωθεί η περιμετρική θαμνώδης βλάστηση (χωρίς άδεια από την Διεύθυνση Δασών Αθηνών). «Σε σχέση με τα οφέλη που θα αποκομίσει ο πολίτης», λέει σύμβουλος της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς «η πρόσβαση των περιοίκων στο Αλσος αποτελεί παρωνυχίδα στο όλο ζήτημα» (!!).(Καθημερινή19.1.03).


Δεν ξέρουμε τι άλλες «παρωνυχίδες» θα υπάρξουν. Φήμες μιλούν για κατασκευή υπόγειου γκαράζ πολυτελών αυτοκινήτων ή για ανέγερση υπαίθριου εστιατορίου μέσα στο πάρκο. Σε συνδυασμό με την κατασκευή δύο νέων οδικών αξόνων μέσα στο Πάρκο, προφανώς όλα αυτά εντάσσονται στην «αναβάθμιση» ενός χώρου πρασίνου όπως την αντιλαμβάνονται τα επιτελεία των συμβούλων που κινούνται στα υπουργικά και υπερνομαρχιακά παρασκήνια.


Όσο για τη γεωμετρία των φιδογυριστών δρομάκων μέσα στο πάρκο…


Τουλάχιστον προς το παρόν, οι Μικροί Μαλλιαροί Φρουροί (όπως τους λέει ο Γιώργος Μπαλάνος) του Πεδίου του Αρεως είναι καλά στην υγεία τους –σε αντίθεση με τους δύστυχους ομολόγους τους στο Ζάππειο. Μια γνωριμία με αυτούς, ιδιαίτερα τις βραδυνές ώρες, μπορεί να αποκαλύψει πολλά πράγματα σχετικά με κάποιες «ιδιαίτερες περιοχές» του πάρκου καθώς επίσης και την προσέγγιση σε αυτές.


Σχετικά με τις «ιδιαίτερες περιοχές» έβλεπα τις προάλλες ένα χάρτη συνοικιών του Πειραιά και τα επίκεντρα της εγκληματικότητας όπου συχνάζουν 25 περίπου συμμορίες που δρουν κάτω από ταμπέλες οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων. «Οι συμμορίες έχουν ως κέντρα συνάντησής τους μικρές πλατείες και σκοτεινά δρομάκια… Σ’ αυτές τις περιοχές είναι συχνές οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ομάδων μαθητών…» (Βήμα, 28.1.03).


Ο χάρτης παρουσιάζει ενδιαφέρον αφού θυμίζει κάποιες αντίστοιχες «σκοτεινές λίμνες» στο Πεδίο του Αρεως οι οποίες έλκουν κι αυτές κάποιους περίεργους τύπους που κινούνται σαν σκιές μέσα στο σκοτάδι –καθώς και άλλα πράγματα. «Τα όμοια έλκουν τα όμοια αλλά τα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται», γράφει χαρακτηριστικά ο Γ. Μπαλάνος στο άρθρο του Ο Μυστικός Χορός του Λαβύρινθου (Ανεξήγητο Ιανουαρίου 2003), αναφερόμενος σε μια άλλη ενδιαφέρουσα περιοχή της Αθήνας.


Λέξεις και εικόνες… Όμως υπάρχουν κι άλλα πράγματα εκτός απ’ αυτά… Ιδωμεν…


Οι Προφητείες του Μόθμαν… εεε, του Μήνα


«Σε περίπου 500.000 υπολογίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα θύματα ενός ενδεχομένου πολέμου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ». (Βήμα, 30.1.2003).


«Ένας πόλεμος κατά του Ιράκ θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνική σύρραξη η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 4 εκατομμυρίων ανθρώπων… Ακόμη κι αν δεν γίνει χρήση πυρηνικών θα μπορούσαν να σκοτωθούν ως και ενάμισι εκατομμύριο άτομα». Βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Medact, (Βήμα 13.11.02)


Χμμμ… Πολύ εντυπωσιακά όλα αυτά και ταιριαστά με το πνεύμα της εποχής. Αλλά ας πατήσουμε λίγο το Rewind… Βζζζζζζ…. κλικ. Φτάσαμε στο καλοκαίρι του 1991…


«Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία βαδίζουν αναπόφευκτα προς ένα νέο πόλεμο. Ο,τι διακυβεύεται σήμερα είναι δέκα φορές σημαντικότερο από την εποχή της επίθεσης εναντίον του Περλ Χάρμπορ», Τζωρτζ Φρήντμαν, Μέρεντιθ Λεμπάρ, ακαδημαϊκοί και έγκριτοι αναλυτές, (Ελευθεροτυπία. 4.6.1991).


Πάμε λίγο ακόμα πίσω. Βζζζζ, κλικ. Διαβάζουμε κείμενο «προοδευτικού» αναλυτή ο οποίος ξεσπαθώνει στα Νέα, στις 28.1.1991:


«…αυτός ο παρανοϊκός πόλεμος που πολλοί θεωρούσαν ζήτημα ημερών θα είναι μακρύς και θα οδηγήσει σε Αποκάλυψη… Ήδη άρχισαν να συγκροτούνται σώματα εκατοντάδων χιλιάδων εθελοντών στο Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία, τη Λιβύη. Όλοι θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό του Σαντάμ».


Λίγο Fast Forward τώρα. Βζζζζ, κλικ. Ο «τέταρτος στρατός του κόσμου» αποτελεί πλέον ανέκδοτο, αλλά πριν γίνει ανέκδοτο έχει προλάβει να βάλει φωτιά στις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ. Τώρα ξεσπαθώνουν παγκοσμίου φήμης μετεωρολόγοι και αναλυτές:


«Θα προκληθεί ένα τεράστιο νέφος αιθάλης και καπνού που θα καλύψει το ήμισυ του βόρειου ημισφαιρίου και που δεν θα είναι δυνατόν να διαλυθεί πριν παρέλθουν τουλάχιστον 100 μέρες. Η μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 5-10 βαθμών Κελσίου» Πωλ Κρούτσεν , Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. (Βήμα 27.1.1991).

«Το σαμποτάζ θα προκαλέσει μια πυκνή ομίχλη που θα επεκταθεί στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας καλύπτοντας το 1/5 της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη… Το νέφος αυτό θα προκαλέσει στα μεσαία πλάτη της Γης μια πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10-20 βαθμών Κελσίου". Ρίτσαρντ Τέρκο, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας (Βήμα, 27.1.1991)

«Σε ακτίνα 1500 χιλιομέτρων γύρω από το Κουβέιτ τα αποτελέσματα θα είναι όμοια με εκείνα που θα προκαλούσε έκρηξη ατομικής βόμβας πολλών μεγατόνων», Τζων Κοξ ειδικός σύμβουλος του κλάδου πετρελαίων (Βήμα, 3.2.1991).


Πατάμε stop και μετά Fast Forward. Βζζζ… Κλικ! Επιστροφή στο παρόν.


Περιμένετε κι εσείς το ξέσπασμα του Φοβερού και Τρομερού πολέμου στο Ιράκ, έτσι δεν είναι; Καλά κάνετε, αφού σπανίως υπάρχει τόση ομοφωνία στις τάξεις των Ειδημόνων και των Αναλυτών. Δεν μπορεί, κάτι παραπάνω θα ξέρουν, έτσι δεν είναι;


Προφανώς κάποιοι πρέπει να βελτιωθούν στο πόκερ… Και κάποιοι (πάρα πολλοί) άλλοι να μάθουν τι θα πει πόκερ.


174 views

Recent Posts

See All
bottom of page