top of page

Φεβρουάριος 2009



Άραγε είναι καλοδεχούμενες οι ευχές για καλή χρονιά; Έστω και καθυστερημένες; Όχι; Μα αφού κάθε χρόνο «καλή χρονιά» ευχόμαστε και κάθε χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.

Ένας φίλος πρότεινε μήπως πρέπει να ευχόμαστε «κακή χρονιά» από δω και στο εξής μπας και αλλάξει τίποτα;

Λέτε;


«Οι Έλληνες εκφράζουν με αυξανόμενη ένταση το φόβο τους για το μέλλον και την απογοήτευση από την τωρινή τους κατάσταση» (Βήμα, 1.1.2009) «Η ίδια απαισιοδοξία αποτυπώνεται στο ερώτημα για τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από το νέο έτος».


Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις επικρατούσες τάσεις, έτσι δεν είναι; Όμως ποιος τελικά είναι ο παρατηρητής και ποιος ο παρατηρούμενος; Γιατί οι πολιτικές δημοσκοπήσεις απαγορεύονται λίγο πριν τις εκλογές;


Ποιος είναι το αυγό και ποιος η κότα; Και πού είναι αυτός ο κερατάς ο κόκορας;


Όπως λέμε "τρία σε ένα"...

Α, ναι, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Hellenes «διατηρούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από την καθημερινή τους ζωή (53%)… τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 76%» (Καθημερινή, 21.1.2009)


Μα τι πήγε στραβά; Πριν τέσσερα χρόνια δεν είμασταν το κέντρο του κόσμου; Το θυμάται κανείς;

Φσσσσσσσσσσσσσ!!!

Αχ αυτός ο Ορίζοντας Συμβάντων! Αχ αυτά τα Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα!


«Σαν την επιδημία γρίπης, η ευτυχία –αλλά και η δυστυχία- απλώνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα [social networks] επηρεάζοντας τους ανθρώπους μέσα από τρεις βαθμούς διαχωρισμού.

Για παράδειγμα ο ευτυχισμένος φίλο ενός φίλου ενός φίλου αυξάνει τις πιθανότητες προσωπικής ευτυχίας κατά περίπου 6%... ‘Ακόμα και άνθρωποι που δεν ξέρουμε και δεν έχουμε ποτέ συναντήσει επηρεάζουν περισσότερο τη διάθεσήξ μας από σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημά μας', λέει ο James Fowler, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας».New Scientist, 5,12,2008


Εσείς τι προτιμάτε; Ευτυχισμένους φίλους και χρέη ή χοντρό πορτοφόλι και φίλους στα πρόθυρα του απονεννοημένου διαβήματος; Νομίζω πως η εκλογή είναι προφανής.


Και στο μεταξύ πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι. Η αρχή έγινε με τη γνωστή «βολίδα». Μετά ακολούθησαν κι άλλες. Κάτι σαν «Χειρουργικά Πλήγματα σε Άγνωστο (ή Γνωστό) Στόχο» ένα πράγμα…


* 17 Δεκεμβρίου 2008. 17χρονος μαθητής στο Περιστέρι τραυματίζεται στο χέρι από βλήμα απο 38άρι περίστροφο από άγνωστο δράστη.


* 23 Δεκεμβρίου 2008. Κλούβα των ΜΑΤ δέχεται σφαίρες από ΑΚ-47, (ΚαλάΖνικοφ στη Νεοελληνική).


* 25 Δεκεμβρίου 2008. Δεκάχρονο κοριτσάκι τραυματίζεται από αδέσποτη σφαίρα αγνώστου προελεύσεως στο Καστέλι Κρήτης. Οι γονείς του παιδιού απέρριψαν το ενδεχόμενο να τραυματίσθηκε από τις γνωστές «μπαλωθιές», υποστηρίζοντας ότι στο χωριό δεν έγιναν γιορτές τα Χριστούγεννα, επειδή όλη η περιοχή των Μοιρών συμμετείχε σε πένθος για τον θάνατο δύο συγχωριανών τους.


* 26 Δεκεμβρίου 2008. Βαγόνι του προαστιακού δέχεται σφαίρα 9 mm στην περιοχή του Ρουφ. Προφανώς κάποιοι το πέρασαν για κλούβα. «τυχαίο περιστατικό» λέει η Αστυνομία.


* 29 Δεκεμβρίου 2008. Κι άλλος «τυχαίος» πυροβολισμός αγνώστου προελεύσεως εναντίον λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη.


* 5 Ιανουαρίου 2009. Η γνωστή επίθεση και ο σοβαρός τραυματισμός του άντρα των ΜΑΤ στα Εξάρχεια με βολίδες «ΚαλάΖνικοφ».


Κι ένας απόηχος του κύματος:


* 15 Ιανουαρίου 2009. Επίθεση αγνώστων δέχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης πέντε τεχνικοί της ΔΕΗ στο Κορωπί. Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν μέσα στο γραφείο τους, όταν περίπου στις 11 το βράδυ δέχθηκαν δύο πυροβολισμούς.


Ελεύθεροι σκοπευτές-φαντάσματα, λεωφορεία, βαγόνια, τρομοκράτες, αδέσποτες σφαίρες.. Βρε τι μου θυμίζει αυτό; Βρε μπας και έχει σχέση με εκείνα τα περίεργα πετροβολήματα των «παρανοϊκών»;

Καημένε γερο-Φορτ!


«Φανταστείτε όμως την εικόνα της Αθήνας σε μερικά χρόνια, όταν ενόψει της Χρυσής Ολυμπιάδας, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και το μετρό θα έχουν μετατρέψει ριζικά το πρόσωπο της πρωτεύουσας. Μήπως ένα νέο πρόσωπο τυφλής, α-πολιτικής αστικής τρομοκρατίας ξεπροβάλλει μαζί με την αυγή του νέου αιώνα;… Στο πλήρως αστικοποιημένο τοπίο της Αττικής του 21ου αιώνα, μπορεί οι ρουκέτες της 17Ν να αποτελέσουν γραφικές αναμνήσεις μιας άλλης, πιο ήσυχης και πιο προβλέψιμης εποχής».


Αυτά έγραφα μια αρκετά μακρινή εποχή στο Κουτί της Πανδώρας. Πάντως, για να εξηγούμεθα, τα έγραφα πριν τα Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα. Τι να κάνω, αυτή είναι η δουλειά μου. Φανταστείτε ότι «Συγγραφική Εργασία» δηλώνω κάθε χρόνο στην Εφορία κι εκείνη περιέργως το πιστεύει εδώ και δεκαετίες.


Α, ναι, έγραφα και κάτι άλλο για τα flash mobs (τα θυμάται κανείς;) Αν όχι ρίξτε μια ματιά εδώ κι εδώ. Πάντως εκεί που αναρωτιόμουν τι είχαν απογίνει, διάβασα το εξής εδώ


«22.3.2008 (RIA Novosti) Πάνω από 40 άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο ως αποτέλεσμα ‘εγκληματικών flash mobs’ στη Μόσχα και στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση επισήμου του υπουργείου Εσωτερικών… Ο ειδικός είπε ότι οι τακτικές των flash mobs χρησιμοποιούνται ευρέως από εξτρεμιστικές οργανώσεις…»


Κάτι λέγαμε για τον παρατηρητή και το παρατηρούμενο. Και για τις δημοσκοπήσεις. Πάντως αν έχετε χρόνο (κι αν δεν έχετε βρείτε), κοιτάξτε το εδώ και προσπαθείστε να βρείτε τίποτα ενδιαφέροντες συσχετισμούς. Βρείτε και κάτι μόνοι σας. Όλα εγώ θα σας τα βρίσκω! Κι αν το βρείτε, σκεφτείτε μήπως δεν είστε απλώς παρατηρητής. Άλλωστε η φράση «παθητικός παρατηρητής» είναι σχήμα οξύμωρο.


Ακριβώς όπως η φράση «κοινή λογική».


Αύξηση των «παρανοϊκών σκέψεων» καταγράφουν δυο πρόσφατες μελέτες. «Σύμφωνα με τον Βρετανό ψυχίατρο Ντάνιελ Φρήμαν, ο ένας στους τέσσερις Λονδρέζους καταλαμβάνεται συχνά από παρανοϊκές σκέψεις.


Ως παράνοια εξάλλου καθορίζεται ο υπερβολικός ή αβάσιμος φόβος ότι κάποιος προσπαθεί να μας κάνει κακό, να μας ενοχλήσει ή να μας στενοχωρήσει κοιτάζοντας επίμονα, γελώντας ή χειρονομώντας. Όπως έδειξαν μελέτες από όλο τον κόσμο, οι πάσχοντες από παράνοια συνεχώς αυξάνονται» (Καθημερινή 13.11.2008)

Εγώ πάντως προσέχω για να έχω...

Α, ναι, να κι αυτό: «…ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ιστοσελίδες που διογκώνουν τις διηγήσεις διανοητικού ελέγχου [Σ.Σ. mind control στα Ελληνικά] και ομαδικής καταδίωξης αντιπροσωπεύουν τη σκοτεινή πλευρά των κοινωνικών επαφών μέσω Ίντερνετ καθώς μπορούν να επιτείνουν τις μανίες των ψυχασθενών, αλλά και να εμποδίσουν την αποτελεσματική θεραπεία τους».(Καθημερινή, 16.11.2008)

Μπζζζζζζ!!!!

Τι θα πει «ψυχασθενής»; Ρωτήστε έναν ειδικό. Αλλά να δείτε τι έχει να γίνει όταν εκδοθεί και το DSM-V! Η «νέα έκδοση θα επηρεάσει την πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών, την έρευνα αλλά και τον ψυχισμό των ανθρώπων» (Καθημερινή, 19.12.2008)


Χρυσές δουλειές για τους ειδικούς της ψυχής! Αλλά και του σώματος! Lo and Behold ένα νέο σταχυολόγημα:


* Απο το in.gr«Αμερικανική μελέτη ανίχνευσε μόλυβδο στο αίμα όσων καταναλώνουν κρέας ζώων που σκοτώθηκαν με σκάγια ή σφαίρες κατασκευασμένες από το τοξικό βαρύ μέταλλο. Τα νήπια και οι έγκυες πρέπει να το αποφεύγουν, συνιστούν οι ερευνητές… ‘Η επίδραση είναι μικρή αλλά αρκετά μεγάλη για να αποτελεί πηγή ανησυχίας’ δήλωσε ο Στίβεν Πίκαρντ, επιδημιολόγος των CDC που συμμετείχε στη μελέτη».


* Πάλι απο το in.gr «Κάποια από τα χημικά του κομμωτηρίου ενδέχεται να είναι επιβλαβή. Οι έγκυες που χρησιμοποιούν λακ στο εργασιακό τους περιβάλλον ίσως αντιμετωπίζουν διπλάσια ή και τριπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν γιο με υποσπαδίαση, μια συγγενή ανωμαλία στο ουρογεννητικό σύστημα»


* «Τα εισπνεόμενα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από εμφύσημα και βρογχίτιδα, ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ακόμη και το θάνατο, επισημαίνεται σε νέα μελέτη»(Καθημερινή, 30.11.2008)


* «Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε… στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Cognitive Neuroscience επιβεβαιώνει ότι τόσο η μνήμη όσο και η προσοχή φθίνουν δραματικά με την ηλικία».(Καθημερινή, 27.11.2008) Φαντάζομαι πως η επόμενη (πολυδάπανη) μελέτη θα κάνει τη συγκλονιστική ανακάλυψη ότι τα ρούχα βρέχονται όταν εμβαπτίζονται εντός του ύδατος.


* Η νέα υστερία προ των πυλών αφορά τους ξηρούς καρπούς και τις αλλεργίες που προκαλούνται από αυτούς ιδιαίτερα στα παιδιά (εδώ πότε θα καταφθάσει αυτή η νέα τάση;).


Πάντως ενδιαφέρον είναι το σχόλιο του Έλληνα επιστήμονα δρ Ν. Χρηστάκη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ: «Προσπαθούμε να αμβλύνουμε το άγχος σχετικά με τις αλλεργίες λόγω ξηρών καρπών με επισημάνσεις που λένε πχ ‘αυτός είναι χώρος χωρίς ξηρούς καρπούς’, κάτι που υποδηλώνει ότι πρόκειται για έναν σαφή και παρόντα κίνδυνο, αλλά με αυτή την τακτική το άγχος των γονέων αυξάνεται και οι κίνδυνοι είναι ανύπαρκτοι στις περισσότερες των περιπτώσεων, μεγιστοποιούνται». (Καθημερινή, 4.1.2009).

Φοβού τους καλοπροαίρετους. Μήπως οι noceboλόγοι θα είναι η νέα ανάρπαστη ειδικότητα της Ιατρικής; Μπα δε νομίζω…

Να κι άλλα δυο Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα που θα ξεκινήσουν ή ξεκίνησαν ήδη οι απανταχού καλοπροαίρετοι και κωδωνοκρούστες.


Πρώτον: «Παρατηρητήριο για τη συνεχή παρακολούθηση-μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργεί το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το παρατηρητήριο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε περίπου δύο χρόνια, θα καταγράφει σε 24ωρη βάση τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από όλες τις πηγές, μέσω ενός δικτύου 1.000 σταθμών που θα αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Κάθε πολίτης με την πληρωμή ενός παραβόλου περίπου 100 ευρώ θα μπορεί να έχει με ακρίβεια μετρήσεις για το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δέχεται στο σπίτι του». Τα Νέα, 27.11.2008


Δεύτερον: Ξέρετε τι είναι η «αισθητή θερμοκρασία»; Θα το μάθετε σύντομα. Πρόσφατα οι επιστήμονες της ΕΜΥ άρχισαν να ανακοινώνουν εκτός από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και το πως το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται αυτή τη θερμοκρασία. Έτσι άρχισαν να εκδίδουν διπλές θερμοκρασίες. Σχετικά διαβάστε εδώ.


Και μέχρι τώρα κοιτάγατε το θερμόμετρο πριν βγείτε έξω! Αφού ψεύδεται ασυστόλως το κωλοθερμόμετρο!


Ευτυχώς που έχουμε και τους ειδικούς να μας λένε πότε πρέπει να κρυώνουμε και πότε να ζεσταινόμαστε. Έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνει κανείς έξω πλέον (αμφιβάλλετε;).


Εγώ πάντως περιμένω με αδημονία τον επερχόμενο καύσωνα των 25 βαθμών σε δυο-τρεις μήνες.


Και σαν επιστέγασμα όλων αυτών περιμένω και με μεγαλύτερη αδημονία την επόμενη καταιγίδα. Μόνο που θα είναι ηλιακή, διότι ο Ήλιος πολύ ήσυχος έχει μείνει εδώ και μερικές δεκαετίες. Σύμφωνα με μια νέα αναφορά της NASA μια τρομερή ηλιακή καταιγίδα που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα «είναι πιθανό» να ξεσπάσει στο εγγύς μέλλον τρυματίζοντας σοβαρότατα τις υποδομές του υπερευαίσθητου πολιτισμού μας –οι οποίες βεβαίως γίνονται πιο ευαίσθητες όσο περνά ο καιρός (ναι, για ακόμα μια φορά και με κίνδυνο να γίνω βαρετός, θα υπενθυμίσω εκείνο το ρημάδι το παράδειγμα με την καρφίτσα και την πυρηνική έκρηξη).


Όλως περιέργως η ηλιακή καταιγίδα προβλέπεται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεσπάσει το 2012, έτος μέγιστης ηλιακής δραστηριότητας. Πάσα ομοιότητα με αποκαλυψιακές και εσχατολογικές προφητείες σε ό,τι αφορά το εν λόγω έτος, κρίνονται ως απολύτως συμπτωματικές. Άσε που την ίδια χρονιά θα εκδοθεί επίσημα και το νέο DSM-V.


Τι να σας πω. Αγοράστε αντηλιακά από τώρα.


Κουαρτέττο για 2012 καμπάνες


138 views

Recent Posts

See All
bottom of page