top of page

Δεκέμβριος 2004

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου. Δηλαδή ακόμα μια «παγκόσμια μέρα» κατά την οποία υποτίθεται ότι οι άνθρωποι «σκύβουν με στοργή» πάνω από τους πάσχοντες και τους φορείς, μια μέρα αφιερωμένη στην «διαφώτιση», στην «κατανόηση», στην «ευαισθητοποίηση» και σε άλλες κούφιες λέξεις από αυτές που ο άνθρωπος καταχράται ασύστολα για να καλύψει την απύθμενη υποκρισία του.


Θα προσέξατε ήδη τις λέξεις κλειδιά στην προηγούμενη παράγραφο. Εγώ πρόσεξα κάποιες άλλες που δείχνουν ότι η κατάσταση ξεφεύγει συνεχώς από τα όρια.


Τις προάλλες έφτασε στα χέρια μου ένα «ευαισθητοποιητικό» φυλλάδιο σχετικά με το AIDS. Θαυμάστε το συνοδευτικό κείμενο που παραθέτω παρακάτω (οι κόκκινες υπογραμμίσεις δικές μου). Όταν η συνωμοσιολογία και η παράνοια έχουν γίνει πλέον αντανακλαστικοί τρόποι σκέψης, ανατριχιάζει κανείς με τη δυναμική των εξελίξεων.


Ναι, είναι ένα κλασικό παράδειγμα του Πολέμου των Λέξεων. Εδώ θυμόμαστε και τα αποκυήματα σοφίας εκείνης της Αφρικάνας που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και ανατρέχουμε στην προηγούμενη Επικαιρότητα.

Απλώς σκέφτομαι το εξής:


Οι πρώτες συνωμοσιολογικές θεωρίες ότι τάχα μου το AIDS προήλθε από πειράματα βιολογικού πολέμου διατυπώθηκαν στα 1985 και όπως περίτρανα αποδείχτηκε, επρόκειτο για σχέδιο ψυχολογικού πολέμου που είχε καταστρωθεί από την πάλαι ποτέ σοβιετική KGB και ενορχηστρωθεί από πράκτορές της στη Δύση καθώς επίσης και Χρήσιμους Ηλίθιους (κωδωνοκρούστες επιστήμονες, «προοδευτικούς» δημοσιογράφους και άλλους παρόμοιους). Σχετικά βλ. το άρθρο μου Περί Ιών, Συνωμοσιών και Άλλων Τινών στο Ανεξήγητο, τ. 176, Απρίλιος 2003).


Αργότερα η θεωρία απόκτησε τη δική της δυναμική και στο πλαίσιο της διαρκώς εντεινόμενης συνωμοσιολογίας, ρίζωσε για τα καλά κι άντε να την εξαλείψεις. Ναι, κάτι παρόμοιο με εκείνο που συνέβη με την Εναλλακτική Λύση 3 ή τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών.


Και ναι, η θεωρία περί ΑIDS-μυστικού όπλου διαδόθηκε λίγα χρόνια μετά την συνειδητοποίηση ότι υπήρχε μια πρωτόφαντη επιδημία. Όμως πριν δυο χρόνια, το πολύ λιγότερο σοβαρό SARS (το θυμάστε;) ξέσπασε ταυτόχρονα με την συνωμοσιολογία ότι τάχα μου επρόκειτο για βιολογικό όπλο κλπ.


Φαντάζομαι πως στο επόμενο ξέσπασμα κάποιας ασθένειας, η έκρηξη της συνωμοσιολογίας θα έχει προηγηθεί.


«Προ των πυλών βρίσκεται η πανδημία γρίπης που θα προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο», μας «πληροφορεί» η Καθημερινή (26.11.2004). Ο επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος κατά της Γρίπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) λέει μάλιστα πως παραμένει άγνωστο «κατά πόσον η νέα πανδημία θα εμφανιστεί την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο χρόνο, ή σε μια δεκαετία».


Τέτοιες «προβλέψεις» είναι αποτελεσματικότερες από το 1-2-Χ. Ο,τι και να γίνει, έχουν πέσει μέσα! Αχ και να είχαμε ένα παρόμοιο τρόπο να παίζουμε ΠΡΟ-ΠΟ ή ΛΟΤΤΟ…


Όμως ο Πόλεμος των Λέξεων συνεχίζεται ακάθεκτος. Ας είναι καλά οι Χρήσιμοι Ηλίθιοι που πέφτουν στην πρώτη γραμμή. Οι Παίκτες καγχάζουν στα μετόπισθεν.


Η χρήση της ενεργητικής φωνής, η εναλλαγή υποκειμένου-αντικειμένου και οι λέξεις-κλειδιά είναι κάποιες από τις στοιχειώδεις τεχνικές του Πολέμου. Τεχνικές επιπέδου νηπιαγωγείου.


Το παν είναι ο εξοβελισμός της Προσωπικής Ευθύνης.

Πίσω και σας φάγαμε!

Στο μεταξύ το παιχνίδι συνεχίζεται.


Θυμάστε εκείνους τους περίεργους «μανιακούς πετροβολητές» ή «ελεύθερους σκοπευτές» που βάζουν στόχο διερχόμενα αμάξια; Να, το απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου, ένα λεωφορείο του ΟΑΣΑ που εκτελούσε το δρομολόγιο Κάτω Πατήσια-Μενίδι, βρισκόταν στο Ζεφύρι, όταν ακούστηκε ένας δυνατός κρότος και τα τζάμια στο πίσω μέρος του οχήματος έσπασαν. Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. Σύμφωνα με τον Alpha TV (15.11.2004). «Οι άνδρες της αστυνομίας εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα καθώς σύμφωνα με τον οδηγό του λεωφορείου μια σφαίρα ήταν αυτή που προκάλεσε τις καταστροφές στο όχημα ενώ δεν αποκλείεται και η περίπτωση να έσπασαν τα τζάμια από πέτρες που πέταξαν περαστικοί».


Στις 5:30 το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου, η Μεσσηνία αναστατώθηκε από μια εκκωφαντική έκρηξη που ακούστηκε σε μια πολύ μεγάλη έκταση. Ταυτόχρονα υπήρξαν μαρτυρίες για φωτεινά ιπτάμενα αντικείμενα που κινήθηκαν από βορρά προς νότο σε μεγάλη έκταση της Δυτικής Πελοποννήσου. Έχω από πρώτο χέρι μαρτυρίες αξιωματικών από την 117 ΠΜ της Ανδραβίδας. Επίσημη εξήγηση: μετέωρα-βολίδες που εξερράγησαν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα.


Α ναι, λίγες ώρες αργότερα ο «παρανοϊκός άνδρας που εκσφενδονίζει πέτρες εναντίον αυτοκινήτων» (χαρακτηρισμός του Alpha TV, 26.11.2004) έκανε πάλι την εμφάνισή του στη γέφυρα της Νέας Φιλαδέλφειας. Θύμα ένα αυτοκίνητο ο οδηγός του οποίου παραλίγο να χάσει τον έλεγχο.


Από το βράδυ της επόμενης μέρας (26.11) μέχρι το μεσημέρι της μεθεπόμενης (27.11) έχουμε τρεις επιθέσεις σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ στο κέντρο της Αθήνας. Τέσσερις Κύπριοι φοιτητές συνελήφθησαν από την Αστυνομία ως υπαίτιοι: είχαν στήσει καρτέρι σε ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος και πυροβολούσαν με αεροβόλο τα λεωφορεία.


Βρε μανία με τα λεωφορεία! Ούτε τρόλεϊ, ούτε τραμ. Μόνον λεωφορεία…


Θυμάστε το Ζέππελιν; Α, μη στενοχωριέστε, πάει έφυγε κι αυτός ο Ιπτάμενος Χαφιές και μπορούμε να κινούμαστε ήσυχοι. Κι οι κάμερες στους λεωφορειόδρομους δεν λειτουργούν, λέει, οπότε τα σιχαμερά σχέδια του Μεγάλου Αδελφού έπεσαν το κενό. Εξω οι κάμερες από τη ζωή μας!


Σχεδόν ο ένας στους τρεις θεωρεί υπερβολική την άποψη ότι οι κάμερες στα κινητά τηλέφωνα παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή του ατόμου (βλ. εν εξελίξει γκάλοπ του in.gr) . Προφανώς ο ένας στους τρεις δεν έχει κανένα πρόβλημα να βιντεοσκοπείται ή να φωτογραφίζεται από τις πανταχού παρούσες μικροκάμερες. Προφανώς οι «συνειδητοποιημένοι» ψηφοφόροι είναι οι ίδιοι που μούτζωναν το Ζέππελιν και εξανίσταντο (μτφρ: became frustrated) με τις κάμερες στους λεωφορειόδρομους.


Α, ναι, εξαρθρώθηκε λέει κύκλωμα που διακινούσε μέσω Ίντερνετ πορνογραφικό υλικό που είχε αποκτηθεί με μικροσκοπικές κάμερες εγκατεστημένες λαθραία σε δωμάτια ξενοδοχείων, τουαλέτες μπαρ, δοκιμαστήρια καταστημάτων ρούχων, πλαζ και άλλους τέτοιους παρόμοιους χώρους. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν και κινητά τηλέφωνα με αντίστοιχη τεχνολογία (Βήμα, 4.11.2004).


Ουδέν κρυπτόν υπό την webcam λοιπόν!

Κοίτα μαμά, είμαι στο Διαδίκτυο! Έγινα διάσημη!

Πλησιάζει και η ώρα που τα πακέτα των τσιγάρων θα καλύπτονται σχεδόν εξολοκλήρου από ανατριχιαστικές εικόνες που σκοπό έχουν να συνετίσουν τους καπνιστές. Το μεγαλοφυές σχέδιο των ηλίθιων γραφειοκρατών των Βρυξελλών βρίσκεται εν πλήρει εξελίξει.


«Εάν αυτές οι εικόνες προβάλλονταν στην τηλεόραση, σίγουρα θα είχαν την ένδειξη ‘αυστηρώς ακατάλληλον’», επισημαίνει η Ελευθεροτυπία (14.11.2004), δημοσιεύοντας και μια μικρή πρόγευση.


Είναι όμως για το καλό μας…



Η Μαγειρική του Μήνα


Από άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Απογευματινή (26.11.2004). Αναφέρεται στην πολιτική επικαιρότητα, αλλά έχει εφαρμογή και σε άλλους χώρους.


«Πώς φτιάχνεται μια καλή θεωρία συνωμοσίας; Κατ’ αρχήν παίρνουμε την πραγματικότητα. Αφαιρούμε από αυτήν την πολυπλοκότητα. Προσθέτουμε κάποιον ή κάποιους που έχουν ευνοηθεί από την συγκυρία, ή από τη δουλειά τους, ή από τις κινήσεις τους. Αφού πασπαλίσουμε το μίγμα με κάποια αμφίσημα γεγονότα αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά νέες διαστάσεις επί των πραγματικών γεγονότων. Το αφήνουμε να σιτέψει για λίγο με ακριτομυθίες σε παρέες. Προσθέτουμε και κάποια νέα γεγονότα –επιλεκτικά, για να μην κόψει η θεωρία- και τη φουρνίζουμε στα ΜΜΕ για να φουσκώσει. Μετά από μερικές μέρες έχουμε ένα λαχταριστό δημιούργημα που αφενός χρησιμεύει για να εξηγήσει τον κόσμο και αφετέρου λειτουργεί ως κρεμάστρα ευθυνών. Ποτέ δεν φταίμε εμείς. Πάντα κάποια γκράντε συνωμοσία έχει διαπραχθεί».


109 views

Recent Posts

See All
bottom of page