top of page

Ιούνιος-Ιούλιος 2008


Μπαμ-μπουμ!

Τρέξτε να σωθείτε! Οι βόμβες πέφτουν σαν το χαλάζι και ο τρομαγμένος κοσμάκης λουφάζει στα καταφύγια. Ευτυχώς όμως τα καταφύγια είναι εφοδιασμένα με τηλεοράσεις κι έτσι ο βομβαρδισμός συνεχίζεται ακατάσχετος.


«Συχνά η τηλεοπτική απεικόνιση της πολιτικής ζωής μοιάζει με Blitzkrieg», γράφει η Μαριάννα Τζιαντζή στην Καθημερινή (19.4.2008).

Δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού πανέτοιμο για τη Μάχη της Ενημέρωσης

Μόνο της πολιτικής ζωής; Ο Πόλεμος των Λέξεων για τον οποίο ουκ ολίγα έχω γράψει στην Επικαιρότητα, διαθέτει βόμβες τρομερότερες και από τις πυρηνικές. Διότι η γλώττα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Και στον πόλεμο αυτό χρησιμοποιούνται όχι μόνο λέξεις με την στενή, γραμματική σημασία της λέξης αλλά και διάφορα άλλα αξεσουάρ.


«Δεν είναι μόνο οι τίτλοι», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Είναι το ύφος του κατεπείγοντος, οι επαναλήψεις, οι αναμονές, τα εμπρηστικά σχόλια και οι καβγάδες, τα σκηνοθετικά τεχνάσματα για την παράταση της αγωνίας».

Και διάφορα άλλα βεβαίως…


«Στο τέλος θα φτάσουμε να θεωρείται ποινικώς υπεύθυνος όποιος έχει την προφανώς αναρχική ιδέα ότι μπορεί να ζήσει, να νιώσει και να σκεφτεί και με τρόπο άλλον από τον τηλεοπτικώς υπαγορευόμενο, όποιος νομίζει ότι δικαιούται να μη βλέπει τους πάντες γύρω του σαν τρομερούς εχθρούς, όπως νυχθημερόν τον διδάσκει ο γυάλινος δάσκαλος του γένους» (Παντελής Μπουκάλας, Καθημερινή, 14.3.2008).


Βέβαια το τι θεωρείται βόμβα είναι κάτι μάλλον ασαφές. Όμως, αναφέροντας για πολλοστή φορά τον Φρανκ Χέρμπερτ, σε μια κοινωνία στην οποία έχει εξοβελιστεί κάθε μορφή βίας, ακόμα και η πτώση μιας καρφίτσας ισοδυναμεί με πυρηνική έκρηξη.

"Μπαμ ηκούσθη στον αέρα"

«Οι προβλέψεις για τις νόσους μπορεί να βλάπτουν σοβαρά την υγεία», λέει το κατεξοχήν κωδωνοκρουστικότατο New Scientist (18.3.2008). Σύμφωνα με αναφορά Βρετανών γιατρών, τα περίπλοκα τεστ και εξετάσεις αίματος και DNA που υποτίθεται ότι προβλέπουν από τι πάθηση θα πάσχετε στο μέλλον, μάλλον θέτουν σε κίνδυνο την υγεία παρέχοντας κάλπικο καθησυχασμό ή κάλπικες προειδοποιήσεις.


Βέβαια οι Αποδεδειγμένοι και Φοβεροί και Τρομεροί Κίνδυνοι για την υγεία δεν αμφισβητούνται…


«…Σας εφιστώ την προσοχή για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας που τόσο επίμονα πλασάρει ο Σκάι και σας λέω οτι: Έχει αποδειχτεί οτι οι λάμπες αυτές είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον! Περιέχουν υδράργυρο και μόλυβδο και εκπέμπουν ακτινοβολία! Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα υγείας (ζαλάδες, πονοκέφαλοι) σε άτομα που στο χώρο τους υπάρχουν τέτοιες λάμπες!» (από e-mail που κυκλοφόρησε στα μέσα Μαρτίου 2008)


Μπαμ-μπουμ!


«Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να σκοτώσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους το κάπνισμα ή ο αμίαντος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο πολυβραβευμένος Βρετανός γιατρός Βίνι Κουράνα, ενώ καλεί τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να λάβουν για τον περιορισμό της ακτινοβολίας». (in gr, (31.3.2008).


«Κινητά τηλέφωνα και ασύρματη τεχνολογία δείχνουν να συνδέονται ευθέως με την «έκρηξη» κρουσμάτων παιδικού αυτισμού. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από κινητά, κεραίες βάσης, ασύρματους υπολογιστές, τηλέφωνα, ακόμη και από συσκευές παρακολούθησης βρεφών ή ασύρματα παιδικά παιχνίδια, ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά στα κύτταρα του σώματος, καθιστώντας τα ανίκανα να αποβάλλουν βαρέα μέταλλα που ενοχοποιούνται για την πρόκληση αυτισμού». (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 30.3.2008)

"Μα πού έβαλα το κινητό μου;"

Τάδε έφη ο «Αμερικανός επιδημιολόγος δρ Τζορτζ Κάρλο, που θεωρείται διεθνώς ο «γκουρού» στις επιπτώσεις των ραδιοκυμάτων στην υγεία του ανθρώπου». Και βεβαίως όταν μιλούν οι γκουρού, όλοι σωπαίνουν.


«Και διανοητική έκπτωση φαίνεται ότι προκαλεί το κάπνισμα… Οι μεσήλικες που καπνίζουν παρουσιάζουν χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις από τους μη καπνιστές και από όσους έκοψαν το τσιγάρο πριν χρόνια, δείχνει μεγάλη έρευνα Γάλλων επιδημιολόγων». (in.gr, 10.6.2008)

"Εμείς αργήσαμε να το κόψουμε"

Η φωτογραφία που ίσως κοστίσει μια προεδρία.

Και να’ ταν μόνο αυτό… Διαβάστε αυτό εδώ για να δείτε ότι οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές έχουν εξασφαλίσει το διαβατήριο για την κουφαμάρα. Μέχρι τώρα η επιστήμη έλεγε ότι η μαλακία είναι αυτή που κουφαίνει, αλλά όπως φαίνεται αυτή δεν περιορίζεται στην εφηβική ηλικία. Μάλλον έχει ξεπεράσει τα στεγανά.

Do it yourself

«Περισσότερα μικρόβια περιέχουν τα πληκτρολόγια των υπολογιστών απ' ό,τι το κάθισμα της τουαλέτας. Τα πληκτρολόγια περιέχουν μικρόβια, τα οποία προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και είναι 5 φορές πιο βρώμικα από τις κοινόχρηστες τουαλέτες ενός γραφείου». ert.gr, (2.5.2008)

Ποιος το έκανε αυτό!!!!

Και ο βομβαρδισμός συνεχίζεται. Μπροστά του το carpet bombing του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μοιάζει με χοντροκοπιά. Οι συγκεκριμένες βόμβες δεν είναι μόνο πανέξυπνες αλλά πέφτουν και με αυστηρά μελετημένο σχέδιο στο χώρο και στο χρόνο. Βέβαια οι βομβαρδιστές κι οι κανονιέρηδες δεν έχουν ιδέα από το γενικό Επιτελικό Σχέδιο και συνήθως διακατέχονται από πατριωτικό ενθουσιασμό και υψηλό φρόνημα.

Περισσότερα στη Χώρα των "Αποδείξεων"


Κι αν νομίζετε ότι ο Βεελζεβούλης των «γενετικά τροποποιημένων τροφίμων» σας απειλεί, πού να σκάσει μύτη και ο Ασμοδαίος των νανοτροφίμων που –φυσικά- «απειλούν το πιάτο μας». (Καθημερινή, 5.4.2008).


Και μια που μιλήσαμε για τρόφιμα, ποιος δεν έχει ακούσει για την επερχόμενη Κρίση των Τροφίμων; Για τον επερχόμενο Μεγάλο Λιμό που θα μας καταντήσει όλους σαν τα κακόμοιρα παιδάκια της Μπιάφρας (ποιος το θυμάται άραγε;). Τα μαντάτα είναι κακά σε παγκόσμια κλίμακα.


«Τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων εφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των 22 τελευταίων ετών και φτάνουν για 26 ημέρες έναντι των 95 ημερών που ήταν το 1961.. Οι κυβερνήσεις Αιθιοπίας, Νιγηρίας και Ταϊλάνδης ανατράπηκαν ενώ ταραχές έχουν ξεσπάσει σε περιοχές του Μπανγκλαντές και της Ινδίας… Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων έπεσε για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια κατά 33 εκατομμύρια τόνους –από τους 1.200 εκατομμύρια τόνους- ενώ η αύξηση του πληθυσμού απαιτεί επιπλέον 24 εκατομμύρια τόνους».


Α, ναι, η είδηση είναι από το Time της 11.11.1974 (ναι, καλά διαβάσατε).


Βέβαια τώρα ξέρουμε καλύτερα, έτσι δεν είναι;


Μπαμ-μπουμ!


Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον τι μπορεί να βρει κανείς στο Διαδίκτυο. Ας πούμε εδώ, σχετικά με το χείμαρρο των «συγκλονιστικών αποκαλύψεων» κάποιες από τις οποίες πλασάρει ο γνωστός τηλεπλασιέ με στόχο τους ηλίθιους και τους αφελείς. Ποιος όμως τα ψάχνει, έστω και στοιχειωδώς στον παγκόσμιο ηλεκτρονικό ιστό; Και γιατί να τα ψάξει; Για να τον διαφθείρουν παιδόφιλοι (έτσι λέγονται τώρα οι παιδεραστές), να τον κλέψουν χάκερ και να του βγάλουν τα προσωπικά δεδομένα (χα-χα!) στον αέρα; Α-πα-πα!

«Τα παιδιά χάνουν καθημερινά 3 ώρες σε κινητό, ίντερνετ – Προβληματισμοί γονέων για την ανεξέλεγκτη χρήση… Οι μισοί από τους νέους ξοδεύουν καθημερινά σχεδόν 3 ώρες μπροστά στον υπολογιστή ενώ σερφάρουν στο Διαδίκτυο κατά μέσο όρο 2,2 ώρες την ημέρα» (Καθημερινή, 9.5.2008).

Ευτυχώς που υπάρχουν και γονείς…

Γονείς, γρηγορείτε! «Έφηβοι και υπάλληλοι γραφείου αποτελούν δυο από τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στην έκθεση στον ήλιο» (Καθημερινή, 9.5.2008). Σύμφωνα με την άψογη επιστημονική λογική, οι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο αποτελούν λιγότερο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα… Τώρα μπερδεύτηκα…


Και μερικά άσχετα (έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε)


Άσχετο νο 1. Θα ξέρετε ασφαλώς την κακιά λέξη που αρχίζει από "Μ" και την οποία καπηλεύονται οι βόρειοι γείτονές μας. Δεν θα ξέρετε όμως ότι εκτός απ' αυτούς υπάρχουν κι άλλοι μακεδονοκάπηλοι. Ας πούμε οι Φονιάδες των Λαών σε Οχάιο, Ιλλινόι, Αϊόβα, Τζώρτζια, Αλαμπάμα. Αλλά και άλλοι συνβαλκάνιοί μας στη Ρουμανία. Και στη μακρινή Βραζιλία επίσης (εδώ η έκταση της κατάπτυστης επαρχίας είναι ίση με το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας).


Άσχετο νο 2α. Στις 12 Ιουνίου 2008 τα δυο αδελφάκια από την Ορεστιάδα, ηλικίας 6 και 8 ετών, που είχαν εξαφανιστεί στις 28 Μαΐου, ανακαλύφθηκαν νεκρά σε ασανσέρ τετραώροφης πολυκατοικίας λίγα τετράγωνα μακριά από το σημείο που είχαν θεαθεί για τελευταία φορά. (Τα Νέα, 13.6.2008).


Άσχετο νο 2β. Στις 11 Ιουνίου 2008 οι δυο αδελφοί από τη Μεταμόρφωση Αττικής, ηλικίας 44 και 47 ετών, που είχαν εξαφανιστεί από τις 9 Ιουνίου, ανακαλύφθηκαν νεκροί σε εγκαταλειμμένο πηγάδι στο Διόνυσο, βάθους 45 μέτρων. (Τα Νέα, 12. 6. 2008).

Σχόλιο στα άσχετα 2α και 2 β: κάντε μια μικρή επανάληψη στα περί σειρών και στα Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα.

Άσχετο νο 3 (και τελευταίο). Αν νομίζετε ότι αυτό που μας απειλεί φέτος το καλοκαίρι είναι οι πυρκαγιές (ή και οι σεισμοί) σφάλλετε. Όταν η μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί από το απερίσκεπτο και εγκληματικό πείραμα του επιταχυντή LHC του CERN καταπιεί τον πλανήτη ολόκληρο, τότε θα είναι πολύ αργά. Μην βάζετε όμως και στοίχημα γι αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πρόκειται ποτέ να το εισπράξετε (αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς…).

Πριν ... και μετά

Και δια να ευθυμήσωμεν ολίγον, διαβάστε και το τελευταίο εν είδει επιλόγου, ή εν είδει θερινού ελαφρού αναγνώσματος. Πατήστε εδώ για να δείτε. .

Αλήθεια πώς θα είναι η ζωή το 2048;


Εάν βεβαίως δεν πέσει προηγουμένως ο ουρανός στο κεφάλι μας.



252 views

Recent Posts

See All
bottom of page