top of page

Ιούνιος 2006


ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ


Θυμάστε τη «γρίπη των πτηνών»; Πιθανόν ναι, παρότι η λέξη SARS μάλλον δεν σας λέει τίποτα. Εν πάση περιπτώσει, να μια καταπληκτική είδηση από το in.gr (12.5.2006).

«Τα αποδημητικά επέστρεψαν χωρίς την γρίπη των πτηνών και οι ειδικοί είναι σε σύγχυση» Χωρίς να κάνω απρεπή και συμπλεγματικά σχόλια (από εκείνα που συνηθίζω) για τη «σοφία» των «ειδικών», συνεχίζω την αναφορά.

«Διαψεύστηκαν οι προβλέψεις των επιστημόνων που μιλούσαν για εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, καθώς τα αποδημητικά πουλιά επέστρεψαν στην Ευρώπη χωρίς τον θανατηφόρο ιό στις… αποσκευές τους… Η μη έλευση του ιού προκαλεί σύγχυση στους επιστήμονες οι οποίοι αναζητούν την απάντηση. Ήταν τα μέτρα προστασίας που εισηγήθηκαν ή η φύση έκανε απλώς το καθήκον της;»

Ενα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι!

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

Κάνετε προληπτικό τσεκ απ για την υγεία σας; Πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο; Έχετε σκεφτεί το εξής απλό: εάν το τσεκ απ ήταν τόσο χρήσιμο, ποτέ δεν θα πέθαιναν οι γιατροί αιφνιδίως.

Δεν τα λέω εγώ αυτά, αλλά ο γνωστός καθηγητής καρδιολογίας κ. Ευτύχιος Βορίδης (Καθημερινή, 21.5.2006). Μέσα σε όλα τα άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα που λέει ο καλός καθηγητής (οι υπογραμμίσεις δικές μου): * «…Αν έχετε προσέξει, τα στηθοσκόπια έχουν γίνει [διακοσμητικά] κολιέ γύρω από το λαιμό των γιατρών, δεν τα πολυχρησιμοποιούν. Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να στηριχτεί σε διαγνωστικές μεθόδους εξωανθρώπινες οι οποίες καταλήγουν να είναι και ένα είδος προστασίας του… Έτσι συγκεντρώνει διάφορα ντοκουμέντα, αλλά δεν πλησιάζει τον άρρωστο, ούτε προφταίνει να τον πλησιάσει, ιδίως μέσα στο νοσοκομείο»

* «Δημοσιεύονται επιστημονικές μελέτες, οι οποίες πάντα προσθέτουν κάτι… αν τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ ικανοποιητικά απλώς δικαιολογούνται και ό,τι συμφέρει εμφανίζεται. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η χοληστερίνη, τα ασφαλή όρια της οποίας κατεβαίνουν κάθε 3-4 χρόνια. Τώρα η σιγουριά είναι όταν η LDL (κακή χοληστερίνη) είναι στα 80. Για να καταλάβετε, αυτές τις τιμές τις βρίσκαμε σε νεοσυλλέκτους 18 ετών όταν ήμουν στην Αεροπορία (λογαριάστε, είναι μισός αιώνας) που έρχονταν ως εθελοντές από τα φτωχότερα μέρη της Ελλάδας…»

* «Ο γιατρός… και το παραμικρό να δει που να ξεφεύγει από τον κανόνα είναι υποχρεωμένος να συστήσει θεραπεία γιατί… ενδέχεται να βρει το μπελά του. Και αυτός είναι ο κίνδυνος από το τσεκ απ»

Σας αρέσει το κολιέ μου;

ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ


Θυμάστε που στην προηγούμενη Επικαιρότητα λέγαμε κάτι περί αμόλυβδης βενζίνης και εμφιαλωμένου νερού.


Εν όψει του καλοκαιριού οι κωδωνοκρούστες ξαναχτυπούν και οι αντίλαλοι της καμπάνας μεταδίδονται και ενισχύονται πολλαπλά από τους άδειους τενεκέδες των ΜΜΕ που λειτουργούν ως τέλεια αντηχεία:

«Μόλυβδος, αμίαντος, χλωροφόρμιο, καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες, ζιζανιοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες, περιέχονται στο νερό της βρύσης που πίνουμε σε όλη την Ελλάδα, όπως διαπιστώνουν αναλύσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας» (ΝΕΤ 29.5.2006).

Δεν αμφιβάλλω ότι οι διαπιστώσεις αυτές αποτελούν ατράνταχτο λογικό συμπέρασμα από την πιστή εφαρμογή της άτεγκτης επιστημονικής μεθοδολογίας:

«Σε επιστημονική ημερίδα… παρουσιάστηκαν μελέτες που δείχνουν μεγάλη αύξηση ασθενειών… [που] οφείλονται κυρίως στο νερό αλλά και στο σύγχρονο τρόπο διατροφής»

Πιασ’ τ’ αυγό και κούρευ’το δηλαδή… Το πιο ωραίο (και το πιο αποκαλυπτικό) έρχεται όμως μετά: Πρώτον: «Ο πρόεδρος της Ένωσης ξεκαθάρισε ότι στόχος της έρευνας δεν είναι να δημιουργηθεί κλίμα πανικού, αλλά να υπάρξει κινητοποίηση, ώστε ο καθαρισμός του να γίνεται με υγιή τρόπο»

Δεύτερον: «Οι γιατροί τονίζουν ότι… [το νερό] καθαρίζεται… μερικώς με ορισμένα ειδικά φίλτρα που κυκλοφορούν στην αγορά»

Τρίτον –και ανείπωτον: άραγε τι εναλλακτική λύση υπάρχει για τον καταναλωτή όταν το νερό της βρύσης είναι «θανατηφόρο»;

Συνδυάστε αυτά τα τρία με όσα έγραφα την προηγούμενη Επικαιρότητα και θυμηθείτε το παλιό ρητό –η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση (εκ μέρους τίνων; Α, μα χρησιμοποιείστε και λίγο το μυαλό σας…)


ΜΟΝΤΡΕΑΛ Ή ΚΥΟΤΟ;


«Εξανεμίζεται η αισιοδοξία για πύκνωση της τρύπας του όζοντος, επισημαίνει ο Χρήστος Ζερεφός, πρόεδρος του Αστεροσκοπείου, καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. ‘Με το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, με το οποίο απαγορεύονται οι ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, που μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, περιμέναμε τις προσεχείς δεκαετίες να δούμε την ανάκαμψή του, Να πάψει να αραιώνει δηλαδή. Δεν το είδαμε όμως αυτό…» (Ελευθεροτυπία, 6.6.2006). Παρομοίως, η παγκόσμια υπερθέρμανση θα αντιμετωπιστεί εάν ο Μεγάλος Σατανάς υπογράψει το Πρωτοκόλλο του Κυότο…


ΝΕΥΡΑΚΙΑ, ΝΕΥΡΑΚΙΑ;


Τα παίρνετε στο κρανίο εύκολα και ολοκληρωτικά; Υπάρχουν άσχημα νέα για την αφεντιά σας. Μάλλον πάσχετε από «Διακοπτόμενη Εκρηκτική Διαταραχή» (Intermittent Explosive Disorder – IED). Πρόκειται για τη νέα λαμπρή επιστημονική ανακάλυψη, αποτέλεσμα μιας μελέτης 9.300 Αμερικανών στο διάστημα 2001-2003 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου (NewScientist.com, 6.6.2006).


Μερικά από τα συγκλονιστικά συμπεράσματα αυτής της μελέτης:

• Η επίπτωση της IED είναι υψηλότερη μεταξύ ατόμων νεότερων από 25 χρονών

• Ο μέσος όρος της πρώτης προσβολής από IED είναι η ηλικία των 14 ετών.

Και η είδηση κλείνει με μια απειλή: οι ερευνητές συνεργάζονται με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για να αποτιμήσουν και να συγκρίνουν την επίπτωση της IED σε 30 έθνη. Βοήθειά μας…


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΙΝΘΟΠΟΙΙΑ ΑΒΕΕ

«Οι Έλληνες μαθητές ξέρουν τι θέλουν να πουν (Σ.Σ. ναι, καλά), αλλά δεν γνωρίζουν καλά τον τρόπο» (από τα αποτελέσματα μελέτης του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, Καθημερινή, 27.5.2006).

Διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα υπάρχουν στη μελέτη αυτή.

• Οι Έλληνες μαθητές είναι καλοί στην παπαγαλία, όχι όμως στην κριτική προσέγγιση των θεμάτων

• Οι Έλληνες μαθητές συγχέουν τα μεγέθη με τις μονάδες. Πχ δεν ξεχωρίζουν το κιλό από την έννοια του βάρους.

• Στην Έκθεση-Νεοελληνική Γλώσσα οι μαθητές αγνοούν πολλές φορές την ακριβή σημασία μιας λέξης και σε ποιο περιβάλλον χρησιμοποιείται.

• Στο 71,49% των γραπτών υπάρχουν παρά πολλά λάθη τονισμού (φανταστείτε να είχαμε ακόμα και το πολυτονικό).

Άραγε πώς κολλάνε όλα αυτά με εκείνα που γράφαμε στην προηγούμενη Επικαιρότητα (και όχι μόνο) για τον Πόλεμο των Λέξεων;


ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΙΑ

«Κατεξοχήν ‘ψηφιακά αναλφάβητος λαός’ της Ευρώπης είναι οι Έλληνες αφού το 65% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών δεν έχει καμία γνώση της Πληροφορικής και της γενικότερης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών» (σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 20.6.2006). «Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά των Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίων καθώς και φοιτητών που δηλώνουν άσχετοι με την πληροφορική».

Ε και τι μ’ αυτό;


THE GUNS OF ORLAC

«Τα όπλα που κατάσχονται από κακοποιούς και είναι πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένοπλες συμπλοκές με την Αστυνομία ή ακόμα και δολοφονίες χρησιμοποιούνται ως υπηρεσιακά περίστροφα από τους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ» (Καθημερινή, 20.5.2006).

Ε και τι μ’ αυτό;



ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Τυπικό παράδειγμα του πώς παρουσιάζεται το θέμα της κατάκτησης (ορίστε;) του διαστήματος από τα ελληνικά ΜΜΕ – να πώς ξεκινά ολοσέλιδο ρεπορτάζ της Καθημερινής (18.6.2006) για τη συμμετοχή δυο Ελλήνων μαθητών στο SpaceCamp (μια «κατασκήνωση» που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, στην οποία μαθητές απ’ όλο τον κόσμο παίζουν τους αστροναύτες).

«Η γενιά τους θα πατήσει πρώτη στον Άρη [Σ.Σ. γκα-γκάααααααννννν!!!]. Δική τους αποστολή θα είναι ο αποικισμός του κόκκινου πλανήτη[Σ.Σ. ξανά γκα-γκάαααααααανννν!!!]. Κάποιοι απ’ αυτούς θα είναι πιθανόν οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Άρη στην αποστολή που προγραμματίζει η NASA το 2020 [Σ.Σ. εδώ γελάνε βροντερά].

Και (μερικούς από) τους λόγους γιατί η περίφημη αποστολή στον Άρη ίσως να μην πραγματοποιηθεί ούτε μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Για δες! Το κάνανε και ταινία!

ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΑ;

Όμως επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, ρίξτε μια ματιά στις διαθέσιμες σήμερα φωτογραφίες πλανητικών επιφανειών:

της Αφροδίτης:


της Σελήνης,



του Άρη



και του Τιτάνα.



Όλες είναι παραλλαγές από το ίδιο νεκρό και σπαρμένο με πέτρες ανιαρό «νταμάρι», που είτε ξεροψήνεται σε θερμοκρασίες που λιώνουν το μολύβι, είτε παγώνει σε θερμοκρασίες που στερεοποιούν το μεθάνιο.


Ποιος ψυχοπαθής θέλει να ζήσει σε ένα τέτοιο εφιαλτικό περιβάλλον; Ποιος θεότρελος θέλει να το αποικήσει; Και για ποιο λόγο; Ο βυθός των ωκεανών και η καρδιά της Ανταρκτικής είναι ασύγκριτα πιο φιλόξενα περιβάλλοντα.


Έτσι είναι.


Έτσι ήταν πάντα δηλαδή.


Ή μήπως όχι;


108 views

Recent Posts

See All
bottom of page