top of page

Μάιος-Ιούνιος 2009



Νομίζατε πως θα τη γλιτώνατε έτσι; Νομίζατε πως επειδή μπήκε το καλοκαίρι η τρομερή Νέα Γρίπη θα μας κάνει τη χάρη να μην μας επισκεφτεί; Πόσο έξω πέσατε! Είδε ο ιός τα μαύρα πλοκάμια που απλώνονται υπόγεια και υπέργεια και είπε. «δεν κάνω καμιά βόλτα προς τα εκεί; Κάπου προς Εφετείο μεριά…»


Θα πείτε ότι το Σισμανόγλειο απέχει κάμποσο από το «ιστορικό κέντρο», αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Και να δείτε τι θα γίνει όταν έρθει ο κι ο χειμώνας. Όμως πρέπει να βγει πρώτα το καλοκαίρι –με όλα τα δώρα που θα φέρει μαζί του. Αυτό που με ανησυχεί πάντως είναι ότι ο «Νέος Ιός» δεν πουλάει και πολύ στα ΜΜΕ.


Όμως τα ΜΜΕ, σαν καλοί επενδυτές σε futures, δεν έχουν βάλει όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι. Να μερικά παραδείγματα επενδυτικών προϊόντων:


1.Τίγρης της Ασίας: Νέο προϊόν με μεγάλη δυνητική τριμηνιαία απόδοση. Ξεχάστε τον «ανωφελή κώνωπα». «Ο Τίγρης της Ασίας απειλεί την Αθήνα», γράφει η Καθημερινή (14.3.2009). Όχι το αιλουροειδές αλλά το «πιο πολυσυζητημένο και ‘επικηρυγμένο’ διεθνώς είδος κουνουπιού με την ονομασία Aedes Albopticus». Το φριχτό αυτό πλάσμα μπορεί να μεταδώσει ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, το ιός του Δυτικού Νείλου και η «τσινγκουγκούνια» (ορίστε;). φέρει δε χαρακτηριστικές ασπρόμαυρες ραβδώσεις που φέρει στην κοιλιά του αλλά και στην επιθετικότητά του προς τον άνθρωπο. «Τουλάχιστον στη Ριζούπολη», λέει το δημοσίευμα, «τα δείγματα προέρχονται από σταθερά αναπαραγόμενο πληθυσμό».


Θα σας πιω το αίμα χειρότερα κι απ' την Εφορία!

Λέτε η γρίπη να μεταδίδεται και από τσίμπημα κουνουπιού; Αυτό πάντως δεν το έχω ακούσει ακόμα. Για καλό και για κακό βάλτε «φιδάκια». Ή ακόμα καλύτερα πιείτε Autan.


2.Αφρικανική σκόνη. Παλιά αξία με αργή αλλά σταθερή άνοδο. «…θα εισβάλλει όλο και πιο συχνά στον ουρανό και στη ζωή μας δημιουργώντας ένα επικίνδυνο μίγμα μαζί με τους δικούς μας ρύπους» (Καθημερινή, 14.3.2009).

Κι αν νομίζετε ότι η σκόνη δημιουργεί μόνο αναπνευστικά προβλήματα, γελιέστε. «Τα μικροσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν και καρδιακά προβλήματα διότι εισέρχονται βαθιά στους πνεύμονες, μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και ανάλογα με τη χημική τους σύσταση, προσβάλλουν την καρδιά».


3.Καυτά ροφήματα. Νέο επενδυτικό προϊόν με δυνητικά εντυπωσιακή απόδοση. «Τα καυτά ροφήματα «αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο»(Καθημερινή, 27.3.2009). «Η κατανάλωση τσαγιού σε θερμοκρασία άνω των 65 βαθμών Κελσίου μπορεί ακόμα και να οκταπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο, υποστηρίζουν Ιρανοί γιατροί στο Βritish Medical Journal… Η μελέτη δεν εξέτασε άλλα ροφήματα που καταναλώνονται ζεστά». Όπερ σημαίνει ότι έρχονται και άλλα προϊόντα για πιο συντηρητικούς επενδυτές.


4.Καπνός από τρίτο χέρι. Νέα διαφοροποίηση παλιού επενδυτικού προϊόντος με ραγδαία αυξανόμενη απόδοση. «Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το αόρατο αλλά τοξικό μίγμα, προϊόν ζύμωσης αερίων και σωματιδίων, που προσκολλάται στα μαλλιά των καπνιστών και στα ρούχα τους (για να μην αναφέρουμε τα μαξιλάρια) και στα οποία προσκολλάται επί μακρόν. Τα υπολείμματα αυτά εμπεριέχουν βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες ουσίες, ακόμα και ραδιενεργές, με τις οποίες μπορεί να μολυνθούν τα χέρια μικρών παιδιών, τις οποίες μπορεί να καταπιούν εάν πχ μπουσουλάνε ή παίζουν στο πάτωμα».(Καθημερινή, 25.1.2009). Αλλά αν αφήνετε τα παιδιά σας να μπουσουλάνε ή να παίζουν στο πάτωμα ή (αν είναι δυνατόν!) στην ύπαιθρο, είστε άξιοι της τύχης σας.

Το μπουσούλημα σε τοξίνες επιφέρει μέχρι και απολίθωση

5. Οι βροχές αυξάνουν τον αυτισμό. «Εξωτικό» προϊόν με αμφισβητούμενη απόδοση. «Η αυξημένη βροχόπτωση ή κάποιος άλλος παράγοντας που συνδέεται έστω και έμμεσα με το μετεωρολογικό φαινόμενο πιθανώς να προκαλεί την αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού». (Καθημερινή 5.11.2008).Χαρήκατε με τις άφθονες βροχές του περασμένου χειμώνα; Δε σας βλέπω να χαίρεστε πλέον.


Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Υπάρχουν προβλήματα για κάθε λύση, όπως προσπαθώ να δείχνω συνεχώς. Τρώτε ποιοτικά, ασκηθείτε σωστά, σκάστε τα στα Διαγνωστικά Κέντρα για κάθε είδους τσεκάπ. Δεν μπορεί, κάτι θα σας βρουν για να το θεραπεύσετε. Κι όπως λέει ο πάντα εξαιρετικός Μ. Πιτσιλίδης στο editorial του Popular Medicine Ιανουαρίου 2009:


«Το τρίπτυχο Φαγητό-Άσκηση-Τσεκάπ, όλα εγκεκριμένα από τις αρμόδιες ιατρικές ειδικότητες, αποτελεί ένα μοντέλο σχεδόν αυτιστικής ζωής. Στόχος του η ομφαλοσκοπική ενασχόληση με την Υγεία ώστε να αποχωρεί κανείς από τον μάταιο τούτο κόσμο πλήρης ημερών και πληρέστερος δαπανών για υγεία, όλο και περισσότερη υγεία. Υγεία μέχρι θανάτου».


Αυτιστικής ζωής; Δεν μπορεί, θα φταίνε και οι άφθονες βροχοπτώσεις του χειμώνα…

Όλοι αυτοί φρόντιζαν την υγεία τους

Επενδυτικά προϊόντα υπάρχουν άφθονα. Αρκεί να είναι κανείς έξυπνος και προνοητικός. Στο μεταξύ μαζί με τον ιό της γρίπης, τον αιλουροειδή κώνωπα, τα μικροσωματίδια και τα βαρέα μέταλλα, έρχονται κι άλλοι άλλοι ιοί, πιο ύπουλοι και πιο άπιαστοι…


Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (Καθημερινή, 11.2.2009) «Ανησυχούν πολύ αλλά δεν κάνουν κάτι γι αυτό οι περισσότεροι Έλληνες γονείς, οι οποίοι εμφανίζονται πρώτοι στην Ευρώπη στον έλεγχο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των παιδιών τους, αλλά τελευταίοι στη χρήση του Διαδικτύου». Ο φόβος είναι, λέει, «κάτι κρύο και μαύρο».


«Η εικόνα του πιο φοβισμένου Ευρωπαίου πολίτη καταγράφεται στη χώρα μας, καθώς οι Έλληνες κυριαρχούνται από συναισθήματα ανασφάλειας και στο μυαλό τους στριφογυρίζει η ιδέα ότι θα πέσουν θύματα εγκληματικών ενεργειών»(Καθημερινή, 19.4.2009).


«Διαμορφώνεται ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας που οδηγεί στη συγκρότηση μιας ‘κουλτούρας φόβου’. Όλα είναι υπό καθεστώς απειλής. Από τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον μέχρι τη σωματική ακεραιότητα και τους πολλαπλούς κινδύνους για τα παιδιά και τη νεολαία», λέει ο καθηγητής εγκληματολογίας Βασίλης Καρύδης (Καθημερινή, 15.3.2009).


Εγώ τι να πω; μπλα-1, μπλα-2 , μπλα-3. μπλα-4 … και έπεται συνέχεια. Συν κάτι που έρχεται από Εφετείο μεριά…


Something wicked this way comes… Κι είναι μακρύς ο δρόμος προς τον πάτο ακόμα… Στο μεταξύ περήφανοι, ανυπόταχτοι και προοδευτικοί Hellenes, κρατήστε σφιχτά το μικροαστισμό σας όπως έλεγε κι ένα παλιό σύνθημα. Και στο μεταξύ ο Ζαβός ξαναχτυπά. Ο δόκτωρ Ζαβός εννοώ (τον θυμόσαστε;). Τώρα, ποιος είναι ο ζαβός στην όλη υπόθεση, δεν ξέρω, θα σας γελάσω. Κάποιο λάκο έχει η φάβα. Κι αν δεν έχει λάκο, έχει σίγουρα «σαμαράκια». Όπως αυτά που εννοώ στο «δρόμο για την κλωνοποίηση»


«Θα συνεχίσω μέχρι να γεννηθεί ο πρώτος κλώνος», λέει ο δρ Παναγιώτης Ζαβός(Τα Νέα, 23.4.2009). Ποιος είδε τον Ζαβό και δεν τον εφοβήθηκε! «Πολλά ζευγάρια από την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου για να συμμετέχουν στα πειράματα κλωνοποίησης», λέει ο καλός δόκτωρ, οποίος «προκάλεσε για άλλη μια φορά παγκόσμιο σάλο με τις ανακοινώσεις ότι έχει μεταφέρει 11 από τα 14 συνολικά ανθρώπινα έμβρυα που κλωνοποίησε στις μήτρες τεσσάρων γυναικών. Αν και καμία από τις εγκυμοσύνες δεν τελεσφόρησε, ο δρ Ζαβός δηλώνει ότι δεν το βάζει κάτω: αυτό ήταν απλώς το «πρώτο κεφάλαιο» των «σοβαρών» προσπαθειών του να δημιουργήσει ανθρώπινους κλώνους, δηλώνει ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας… Μάρτυς του στις αποτυχημένες αυτές προσπάθειες, ο ντοκιμαντερίστας του Discovery Channel Πίτερ Γουίλιαμς, που μαγνητοσκόπησε τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς το 2003 σε ένα κρυφό εργαστήριο το οποίο πιθανολογείται ότι βρισκόταν σε χώρα της Μέσης Ανατολής. Το ντοκιμαντέρ του προβλήθηκε χθες στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων». Και ο δρ Ζαβός δηλώνει ότι πιθανότατα το πρώτο μωρό- κλώνος να γεννηθεί σε ένα με δύο χρόνια.

Τόσο δα απέχουμε ακόμα από την κλωνοποίηση!

Στο μεταξύ όλα γύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν (λέμε τώρα)…


«Αντιμέτωποι με μια ‘μαύρη τρύπα’ χαμένου υλικού κινδυνεύουν να βρεθούν οι ιστορικοί αν δεν ληφθούν μέτρα για την διατήρηση των ιστοσελίδων και άλλων ψηφιακών αρχείων» (Καθημερινή, 30.1.2009). «Σκεφτείτε όλες τις ψηφιακές φωτογραφίες που είναι χαμένες κάπου στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας και αναλογιστείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να τις δουν κάποτε οι απόγονοί σας», λέει η δρ Λιν Μπρίντλεϊ, πρόεδρος της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Ή ποιες είναι οι πιθανότητες να τις δείτε εσείς κάποια στιγμή, θα έλεγα εγώ…


«Πού είναι σήμερα τα μυριάδες έργα που γεννά η ανθρώπινη φαντασία;», διερωτάται ο γνωστός Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Ράσσελ. «Η επικράτηση των ριάλιτυ στις μυριάδες δυνατές εκδοχές του είδους μας στερεί τη θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη για την αφήγηση ιστοριών».(Καθημερινή 31.1.2009)


Κι έτσι για το κερασάκι άφησα ένα περιστατικό φαινομενικά άσχετο, όπως φαινομενικά άσχετα είναι κατά κύριο λόγο όσα αναφέρω (και ακόμα περισσότερο όσα δεν αναφέρω αλλά υπονοώ).


Είδηση της 9.2.2009. «Θύμα τροχαίου δυστυχήματος βρέθηκε νεκρός μετά από 4 χρόνια. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνισή του το πτώμα 49χρονου άνδρα βρέθηκε τυχαία από έναν εργάτη ανάμεσα στους βάτους κοντά στη γέφυρα της Χαλκίδας… Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την έρευνα που έγινε αμέσως μετά την εξαφάνιση του 49χρονου, αλλά και για το γεγονός ότι αν και ο χώρος της τραγωδίας βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον δρόμο, για τέσσερα χρόνια δεν έγινε αντιληπτό το πτώμα ενός ανθρώπου κάτω από μια μηχανή μεγάλου κυβισμού».


Πράγματι υπάρχει μια Άγνωστη Ελλάδα εκεί έξω. Κι ένα Άγνωστο Σύμπαν στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας σας…


112 views

Recent Posts

See All
bottom of page