top of page

Οκτώβριος 2009

Θα έχετε ακούσει ασφαλώς για τον περίφημο Νόμο του Μέρφυ. Κοντολογής, αν είναι να πάει κάτι στραβά, μην ανησυχείτε, θα πάει. Ακόμα κι αν υπάρχει μικρή πιθανότητα να σας έρθει δυο φορές γλάστρα στο κεφάλι την ίδια μέρα, μην ανησυχείτε, θα σας έρθει. Όχι πάντα βεβαίως. Είναι φορές που διάφοροι παράγοντες συσσωρεύονται με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «στροβίλου». Και τότε αλίμονο σε όποιον πιαστεί στο στρόβιλο. Τυχαία, ή μη, εάν εξακολουθείτε να εθελοτυφλείτε για να κάνετε αυτόν τον διαχωρισμό.

Υπεράνω του Νόμου

Μήνες πριν έλεγα για κάποιους τέτοιους στροβίλους, κάποια Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα, υπόγεια και υπέργεια με διάφορα πλοκάμια, κεραίες, απολήξεις και άλλα προσαρτήματα.


Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν γεμάτο τέτοια φαινόμενα τα οποία –φυσικά- πέρασαν απαρατήρητα (όπως κάθε Οριακό Φαινόμενο που σέβεται τον εαυτό του). Ή σχεδόν απαρατήρητα. Για να δούμε…


Σμήνος νο 1:18 Ιουνίου: “Σε τραγωδία κατέληξε ένα παιδικό πάρτι σε πισίνα καφετέριας στον Άλιμο, όπου ένα 9χρονο αγοράκι που ξέφυγε της προσοχής των γονιών του, έπεσε στη μία από τις δύο πισίνες χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, ούτε οι δύο ναυαγοσώστες του καταστήματος και πνίγηκε» (Alpha TV 18.6.2009). Την επόμενη μέρα, δυο κοριτσάκια πνίγονται σε πισίνα ιδιωτικής κατασκήνωσης στην περιοχή Βελίκα στη Λάρισα. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή Ρουμπίνη Λεοντάρη τα δύο κορίτσια «κατά την είσοδό τους στο νερό, χτύπησαν την πλάτη τους, γιατί είναι ακριβώς στο ίδιο σημείο το χτύπημα και έχασαν τον έλεγχο της αναπνοής τους, με αποτέλεσμα να πνιγούν». (Alpha TV 20.6.2009). Δυο μέρες μετά, εννιάχρονο κοριτσάκι κινδυνεύει να πνιγεί σε πισίνα ξενοδοχείου στα Χανιά (ΑΠΕ 21.6.2009). Όλοι βεβαίως μένουν «εμβρόντητοι» στη χώρα της εμβροντησίας, όπου όλοι συλλαμβάνονται εξαπίνης, αλλά πέραν των γνωστών διαπιστώσεων περί ελλείψεων ναυαγοσωστών κλπ, ήταν ακόμα μια σειρά γεγονότων από αυτά που έρχονται πάντα σε σμήνη.

Μην ψάχνετε για «λογικές» παραμέτρους στο χωροχρόνο. Δεν πρόκειται να βρείτε καμία. Είναι κάτι σαν τους παλιούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ακόμα κι αν κρυβόσουν στον κρατήρα της βόμβας, ίσως η επόμενη βόμβα έπεφτε ξανά στο ίδιο σημείο.


Σμήνος νο 2: Στις 17 Αυγούστου, ένα 4χρονο αγοράκι πέφτει από μπαλκόνι δεύτερου ορόφου στο Καματερό και τραυματίζεται σοβαρότατα. Μια ώρα αργότερα, τρίχρονο παιδάκι πέφτει κι αυτό το μπαλκόνι στα Καμίνια και τραυματίζεται, ευτυχώς ελαφρά. Είχαν προηγηθεί οι πτώσεις ενός 17χρονου Αλβανού από ταράτσα στο Περιστέρι και ενός 11χρονου στη Θήβα. Και τα δυο περιστατικά έγιναν στις 11 Αυγούστου. Α, ναι, και στο ενδιάμεσο, στις 16 Αυγούστου, 44χρονος χάνει τη ζωή του πέφτοντας από την ταράτσα του σπιτιού του στη Χίο (Καθημερινή, 18.9.2009).


Σμήνος νο 3: «Ομολόγησε σήμερα μια 39χρονη Γαλλίδα πως έπνιξε τα δυό της παιδιά, ηλικίας 3 και 2 ετών, στη μπανιέρα του διαμερίσματός τους στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας… Τα δύο άτυχα νήπια, ο Τέντι και η Λίζα, βρέθηκαν νεκρά όταν η 39χρονη τηλεφώνησε στον άνδρα της, λέγοντάς του ασυνάρτητες κουβέντες για τα παιδιά τους. Εκείνος ειδοποίησε την Πυροσβεστική και έσπευσε στο διαμέρισμα, όπου ήρθε αντιμέτωπος με το μακάβριο θέαμα. (Ναυτεμπορική, 12.8.2009). Στο μεταξύ πιο κοντά μας: «Τα δύο αγγελούδια που θανατώθηκαν από τη γυναίκα που τα έφερε στον κόσμο αποχαιρέτησε προχθές το βράδυ πλήθος κόσμου στην Ελασσόνα της Λάρισας. Η κηδεία των δύο παιδιών, του δεκάχρονου και της οκτάχρονης που έπνιξε στην μπανιέρα του σπιτιού τους στην Ελευσίνα η 35χρονη Αλβανίδα, έγινε στο Μητροπολιτικό Ναό της Ελασσόνας… Ποιες σκοτεινές δυνάμεις είχαν κυριέψει την ψυχή και το νου της;» (espressonews.gr, 13.8.2009)


Σμήνος νο 4. Στις 4 Σεπτεμβρίου, η 30χρονη Αγγελική Πουλοπούλου, δέχεται επίθεση από ξιφία, ενώ έκανε μπάνιο στην παραλία Καμάρι της Σαντορίνης… "Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί μόνο άλλα δύο περιστατικά επίθεσης ξιφία σε άνθρωπο και μάλιστα και τα δύο θύματα πέθαναν… Πριν από 7 χρόνια στο ίδιο σημείο συνέβη όμως ένα ακόμα απίστευτο περιστατικό…. Πρωταγωνιστής ο φίλος της 30χρονης, ο οποιος ενώ ψάρευε, του καρφώθηκε το καμάκι του ψαροτούφεκου στο κεφάλι και επέζησε». ((Alpha TV, 7.9.2009)


Περιστατικό νο 1. «Ιπτάμενο αντικείμενο (;) άγνωστης ταυτότητας και προέλευσης σκότωσε διερχόμενο οδηγό στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών. Το μεταλλικό πιθανώς αντικείμενο, το μήκος του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνούσε τα 30 εκατοστά, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα με φορά από ψηλά στο παρμπρίζ του οχήματος ενώ αυτό κινούνταν και τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι τον 47χρονο οδηγό του, βγήκε από το πίσω πλαϊνό τζάμι κι... εξαφανίστηκε» (Έθνος, 22.7.2009). Το γεγονός είχε συμβεί στις 9 Ιουλίου.


Περιστατικό νο 2. Το πρωί της 15ης Αυγούστου, οι δυο πιλότοι επιβατηγού αεροσκάφους της Air Berlin το οποίο είχε μόλις απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, είδαν «έναν άνθρωπο με σακίδιο στην πλάτη να πέφτει από τον ουρανό, περνώντας 40 μόλις μέτρα από το ρύγχος του αεροσκάφους του». Εκείνη τη στιγμή το αεροσκάφος βρισκόταν σε ύψος 3.000 ποδιών πάνω από τη Δασιά. Η επιχείρηση εντοπισμού του «αλεξιπτωτιστή-φάντασμα» από αέρος και θαλάσσης δεν απέδωσε. Ούτε εντοπίστηκε και το αεροσκάφος από το οποίο θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει την πτώση του ο «αλεξιπτωτιστής-φάντασμα». (κερκυραϊκή εφημερίδα 21.8.2009)

Βζίν ν ν ν ν!

Η αλήθεια είναι ότι η παραπάνω περίπτωση εντάσσεται σε μια περίεργη κατηγορία παρόμοιων περιστατικών που αφορούν «ανεμόπτερα-φαντάσματα», «αεροπλάνα-φαντάσματα», «parapente-φαντάσματα» και άλλα σχετικά «φαντάσματα», όλα από την Ελλάδα. Εκτός αν πρόκειται για περίπτωση «James Bond-φάντασμα».

Στο μεταξύ οι «κλασικές αξίες» εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Βλέπετε, όταν υπάρχει κρίση, ο κόσμος στρέφεται σε «σίγουρα επενδυτικά προϊόντα», σαν κι αυτά που αναφέραμε στην προηγούμενη Επικαιρότητα.


Έτσι λοιπόν…


…έχουμε την φοβερή και τρομερή γρίπη. Τώρα που θα ψυχράνει ο καιρός, ούτε ψύλλος στον κόρφο μας. Αλλά ο γιατρός κ. Θ. Δρίτσας τα λέει πολύ καλά εδώ (Καθημερινή, 29.7.2009). Στο μεταξύ εσείς μπορείτε να τρέξτε να εμβολιαστείτε ή, τουναντίον, να συναγελαστείτε (= get together στα Νεοελληνικά). Πχ να πάτε σε ένα πάρτυ γρίπης σαν κι αυτό εδώ, παρόμοιο με εκείνο που διοργανώνονται στην Εσπερία. Ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου δεν το εγκρίνει, αλλά εσείς υπεύθυνοι άνθρωποι είστε, έχετε δικαίωμα επιλογής και ψήφου, συνεπώς πάρτε τώρα που γυρίζει

μικρό αναμνηστικό

Συμβουλή Πρώτη: Το παν είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Και να μην ανησυχείτε. «Ιδιαίτερα ανήσυχοι από την αύξηση της εγκληματικότητας είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως επισημαίνει η έρευνα, σχεδόν οκτώ στους δέκα έλληνες πιστεύουν ότι η εγκληματικότητα αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ πέντε στους δέκα βλέπουν την εγκληματική δραστηριότητα να αυξάνεται στη γειτονιά τους. Ακόμη, τέσσερις στους δέκα αισθάνονται καθόλου ή λίγο ασφαλείς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πάνω από το 40% νοιώθει λίγο ή καθόλου ασφαλές, όταν περπατά το βράδυ. Σύμφωνα με την έρευνα, το αίσθημα της ανασφάλειας είναι διάχυτο, καθώς μόνο οι μισοί εκ των ερωτηθέντων δηλώνουν αρκετά ή πολύ ασφαλείς στο σπίτι τους, ενώ μόλις το 13% νοιώθει ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας» (Το Βήμα, 24.6.2009).


Συμβουλή δεύτερη: Να μην ανάβετε κεριά. Καλή η ρομαντζάδα, αλλά άσχημο πράμα η επάρατη. «Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, οι καπνοί που απελευθερώνονται στο περιβάλλον από την καύση των κεριών παραφίνης, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, συνδέονται τόσο με την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, όσο και με την εμφάνιση άσθματος».(Καθημερινή 22.8.2009). Ακόμα δεν διάβασα μελέτη που να συνδέει τα κεριά με την εξάπλωση της γρίπης, αλλά είναι θέμα χρόνου.

Το ρομαντικό δείπνο βλάπτει σοβαρά την υγεία

Συμβουλή Τρίτη: Εκτός από γρίπη, να προσέχετε μην κολλήσετε παχυσαρκία. «Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, έφηβοι που κάνουν παρέα με συνομηλίκους τους κινδυνεύουν να αποκτήσουν και οι ίδιοι πρόβλημα βάρους… Τα μέλη μιας παρέας συνήθως αποκτούν κοινές διατροφικές συνήθειες, επιλέγουν την ίδια –λανθασμένη και ανθυγιεινή- διατροφή και προτιμούν να κάθονυαι παρέα στον καναπέ αντί να τρέχουν στα γυμναστήρια». (Καθημερινή, 1.8.2009)

Δείξε μου τις φίλες σου να σου πω ποια είσαι

Συμβουλή Τέταρτη: Να ενημερώνεστε διαρκώς για τις νέες καταπληκτικές ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης που προχωρά με ορμή και δόξα, αποκαλύπτοντας τα μυστήρια του σύμπαντος. Παραδείγματος χάρη:


«Αν θέλετε να πείσετε κάποιον για κάτι, τότε το καλύτερο θα ήταν να εκθέσετε τις απόψεις σας αποκλειστικώς στο... δεξί αφτί του. Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Κιέτι στην Ιταλία δείχνει ότι ο άνθρωπος προτιμά να ακούει όσα οι άλλοι έχουν να του πουν από το δεξί αφτί, καθώς έτσι του είναι ευκολότερο να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και τελικώς να φέρει εις πέρας ένα καθήκον». (Το Βήμα, 25.6.2009).


«Αν η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε σοβαρό κίνδυνο αφανισμού της, τότε αυτός θα προερχόταν από μια επίθεση ζόμπι… Σε μια υπόθεση εργασίας Καναδών επιστημόνων διαπιστώθηκε ότι αν όντως υπήρχαν και άρχιζαν να μας δαγκώνουν καθιστώντας μας επίσης ζόμπι, θα μπορούσαν κάλλιστα να μας αφανίσουν. Ωσάν μια ταχύτατα μεταδιδόμενη θανατηφόρα ασθένεια, εκτός κι αν προλαβαίναμε να αντεπιτεθούμε δραστικά» (Καθημερινή, 22.8.2009).

Βέβαια μπορεί να κάνει κανείς και άλλα πράγματα πέρα από το να φοβάται και να ενημερώνεται. Μπορεί να δράσει ας πούμε. Πώς; Με ραδιενεργά παιχνίδια ή με μια πένσα. Θα μου πείτε τι σχέση έχουν αυτά τα δυο μεταξύ τους. Μωρέ έχουν και παραέχουν. Αλλά όπως είπαμε, υπεύθυνοι άνθρωποι είστε, έχετε δικαίωμα επιλογής και ψήφου, συνεπώς πάρτε τώρα που γυρίζει.


Α, να και μια άλλη είδηση.

Στις 20 Αυγούστου, ένας ανεμοστρόβιλος (ή για την ακρίβεια σίφωνας, ξέρετε, αυτοί με τη μορφή «χωνιού»), έκανε την εμφάνισή του λίγα μίλια από την παραλία των Εγκρεμνών στη Λευκάδα. Οι ατρόμητοι Hellenes έγιναν καπνός, αλλά ένα ζευγάρι ηλίθιων Ολλανδών χωρίς ουδεμία συναίσθηση του κινδύνου έμεινε και βιντεοσκόπησε το φαινόμενο. Στη σχετική είδηση ((Alpha TV, 20.8.2009) διευκρινίζεται πως «οι επιστήμονες αποδίδουν την εμφάνιση των σιφώνων στις κλιματικές αλλαγές». Αυτό το έχω ξαναδιαβάσει κατά κόρον, γιατί οι «κλιματικές αλλαγές» φταίνε, ως γνωστόν, για τα πάντα.


Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πόση ηλιθιότητα κρύβεται στη φράση «κλιματικές αλλαγές», δεδομένου ότι το κλίμα (όχι το κλήμα) αποτελεί μια εξελισσόμενη και διαρκώς μεταβαλλόμενη διαδικασία;


Ψιλά γράμματα…


Να και μερικά άλλα ψιλά γράμματα από κάποιες περασμένες (αλλά όχι ξεχασμένες) εποχές και γνώσεις.

Ελευθεροτυπία 6.4.1990

Απογευματινή 23.11.1954

Αθηναϊκή 1.11.1952

...και το καλύτερο για το τέλος.

Καιροί 24.12.1892

Όποιος ψάχνει, βρίσκει. Κάποια άλλη φορά θα τα πούμε πολύ λεπτομερέστερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έπεται συνέχεια. Μέχρι τότε να προσέχετε τον εαυτό σας και τον Ορίζοντα Συμβάντων σας.


157 views

Recent Posts

See All
bottom of page