top of page

Δεκέμβριος 2005

Writer's picture: Thanassis VemposThanassis Vempos

«Άκουσα για τους φρουρούς που ήταν τοποθετημένοι στην ακτή και οι οποίοι όταν διέκριναν κάπου μακριά κάτι να πλέει, δεν άντεξαν και φώναξαν: ‘ένα ιστίο, ένα ιστίο! Ένα τρομερό πολεμικό πλοίο!’. Πέντε λεπτά αργότερα έγινε πλοίο της γραμμής και μετά μια βάρκα και μετά ένα κιβώτιο και τελικά δοκάρια που ανεβοκατέβαιναν».


Αυτά μπορεί να λέει ο Λα Φονταίν, κι εγώ βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως είμαι παρών! Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες που αυτή η εδώ η ιστοσελίδα δεν ανανεώθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά είναι όλες αυτό που λέει η λέξη: δικαιολογίες. Διότι έχουμε συνηθίσει να συγχέουμε τη «δικαιολογία» με την «αιτιολογία».


Έτσι κι αλλιώς ο Πόλεμος των Λέξεων έχει πολλές πτυχές…


Δεν σας υπόσχομαι τίποτα για το ρυθμό των επόμενων ανανεώσεων. Αυτό που σας υπόσχομαι είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν κάποιοι νέοι τίτλοι όσον αφορά τις προσωπικές μου εκδόσεις. Λίγη υπομονή!

Και τώρα βινιέτες:


ΑΧΡΗΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Οι Hellenes, λέει, ενδιαφέρονται λιγότερο για το Internet σε σχέση με το παρελθόν. Στην πενταετία 1999-2004 ο ρυθμός διείσδυσης PC στα ελληνικά νοικοκυριά ήταν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Το παράδοξον του θέματος είναι ότι ταυτόχρονα σημειώθηκε ραγδαία πτώση στις τιμές των υπολογιστών. Ενα μυστήριο πράμα δηλαδή. Οι έρευνες δείχνουν ότι επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι το Διαδίκτυο δεν τους είναι χρήσιμο (δίκιο έχουνε: είναι άραγε χρήσιμη μια κονσέρβα όταν δεν υπάρχει ανοιχτήρι;). Το καταπληκτικότερο ήταν το μεγαλοφυές συμπέρασμα δημοσιογράφου σχετικά με τους λόγους αυτών των αξιοζήλευτων επιδόσεων: «Η καταναλωτική μανία των Ελλήνων θα περιορίζεται στα κινητά τους τηλέφωνα μέχρι την ημέρα που το Δημόσιο θα είναι έτοιμο να παράσχει ουσιαστικές υπηρεσίες που θα μειώσουν το κόστος και την ταλαιπωρία των πολιτών» (Καθημερινή, 21.9.2005). Δημόσιο foreva!


ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Ναι, ξέρω, για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα πρέπει να είναι ψυχοπαθής ή ηλίθιος. Όμως τώρα έρχεται και η ιατρική βούλα: Ομάδα Αμερικανών ερευνητών από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ, Κάρνεγκι Μέλον και Αϊόβα διαπίστωσε ότι όσοι έχουν συναισθηματικές δυσλειτουργίες έχουν μεγαλύτερη τάση ανάληψης κινδύνων. Επίσης άνθρωποι που πάσχουν από εγκεφαλικές βλάβες συχνά λαμβάνουν πολύ ορθές –οικονομικώς- αποφάσεις. «Επιτυχημένοι επενδυτές που κάνουν ορθές επιλογές κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν ως ‘λειτουργικοί ψυχοπαθείς’» (Καθημερινή 20.9.2005).

Θα εμπιστευόσασταν σε αυτόν τον άνθρωπο τα λεφτά σας;

SOS - Η ΓΗ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!


«Δεκάδες χιλιάδες είδη θαλασσίων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων ως σήμερα ειδών ψαριών και καλαμαριών εντοπίστηκαν στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού από Νορβηγούς ερευνητές οι οποίοι πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες αποστολές».(Βήμα, 7.8.2004) Επιστήμονες από 53 χώρες που συμμετέχουν στην Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να προσθέσουν δεκάδες χιλιάδες είδη στη λίστα των 210.000 ειδών θαλάσσιας ζωής που υπάρχει σήμερα. Και το κερασάκι;


«Ποσοστό μεγαλύτερο του 99% των ωκεανών είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν άγνωστο στους ειδικούς». Μην περιμένετε να εντοπίσετε εύκολα τέτοιες ειδήσεις; Δύσκολο. Οι κωδωνοκρούστες τις καμουφλάρουν επιδέξια με τίτλους, μεσότιτλους, φωτογραφίες και λεζάντες. Την ξέρω καλά τη δουλειά. Καιρός να τη μάθετε και σεις.


ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Τι σας έλεγα; Τι λέει το cover story του περιοδικού εκλαϊκευμένης επιστήμης (Οκτώβριος 2005). «Μυστικό Διαστημικό Πρόγραμμα της NASA». Πώ-πω! Ποιος ξέρει τι ετοιμάζουν πάλι αυτοί οι (μπιπ) οι Φονιάδες των Λαών;

Για να δούμε και στις εσωτερικές σελίδες...

"Μπορεί μια νέα μικρή εταιρεία να κατασκευάσει το επόμενο αμερικανικό διαστημόπλοιο;". Εγώ πολύ αμφιβάλλω, αλλά αν η NASA θέλει να στηρίζει το "μυστικό της πρόγραμμα" (λέμε τώρα) στην t/Space, εταιρεία του David (όχι Forrest) Gump, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά στη μεγαλύτερη διαστημική υπηρεσία του πλανήτη. Ή μάλλον κάτι δεν πάει καλά στην παρουσίαση των ειδήσεων γενικώς, αλλά δε μου αρέσει να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια.


Ο ΦΟΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ


Στην έρευνα της VPRC για την Καθημερινή (20.11.2005) διαβάζω πολλά ωραία, αλλά να τα ωραιότερα:


Οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την αστυνόμευση – Οι πολίτες εκφράζουν δυσπιστία στην ικανότητα της αστυνομίας να την αντιμετωπίσει - Δεν βλέπουν τακτικά αστυνομικούς να περιπολούν στη γειτονιά τους- εκτιμούν ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται .

Μήπως βρίζετε τα κανάλια και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τις ειδήσεις ή τις «ειδήσεις»; Για κάντε ένα hypocrisy check. Εγώ άλλα βλέπω εδώ. Τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους (43%) θεωρούν ότι η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη απ’ όσο την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Μόλις δύο στους δέκα (23%) θεωρούν ότι στην πραγματικότητα είναι μικρότερη απ’ όσο προβάλλεται στα ΜΜΕ.


Σε τα μας; Τσσσσσσσ! Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται.

Α, ναι, ανασφαλείς δηλώνουν επτά στους δέκα (71%) όταν περπατούν νύχτα στους δρόμους της γειτονιάς τους. Ποιας γειτονιάς; Οποιασδήποτε γειτονιάς. Διότι ως γνωστόν η εγκληματικότητα είναι ίδια τόσο στην περιοχή της Ομόνοιας όσο και στην Εκάλη.

Σε τα μας;


DISGUST FACTOR

Βλέπετε το Fear Factor; Σίγουρα το βλέπετε αν είστε πιτσιρικάς. Και μάλιστα το φχαριστιόσαστε κιόλας. Τόσο πολύ που είμαι σίγουρος ότι θέλετε να μιμηθείτε τα «κατορθώματα» των διαγωνιζομένων. Σας πήραν πρέφα οι εταιρείες τροφίμων, οι οποίες τώρα παράγουν νέα είδη από ηθελημένα αηδιαστικά σνακς. Φάτε τσιπς με μορφή κάμπιας. Μμμμ, νόστιμο δεν είναι;

Ωστόσο εγώ έχω μια ένσταση: αφού η δημοφιλής εκπομπή ελάχιστη σχέση έχει με το φόβο γιατί το λένε Fear Factor; Μήπως έπρεπε να το λένε Disgust Factor; Ή μήπως έχασα κάποιο επεισόδιο στον Πόλεμο των Λέξεων και δεν το κατάλαβα; Μάλλον αυτό θα είναι…


NO COMMENTS


Από την Καθημερινή (4.9.2005). Ηθικόν δίδαγμα: τον Αφροαμερικανό κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς…

Το παν συνίσταται στο να είναι κανείς αισιόδοξος κι όχι γρουσούζης σαν κι εμένα.


ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΣ ΜΕΛΛΩΝ


Ή γιατί το παρελθόν δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε

(Κάθε μήνα η χρονομηχανή θα σας μεταφέρει σε ένα ακόμα future perfect. Ή σε ένα ακόμα Σημείο Αγκίστρωσης)

Από την Ελευθερία, 9.11.1962. Είπαμε, το παν συνίσταται στο να είναι κανείς αισιόδοξος


114 views

Recent Posts

See All
bottom of page