top of page
Writer's pictureThanassis Vempos

Μάρτιος 2007


«Η θρησκεία αρχίζει με την έννοια του θαυμαστού και του δέους… Αργότερα η θρησκεία μετατρέπεται σε σειρά θεολογικών έργων στα οποία τα πάντα έχουν υποβιβαστεί σε κώδικες, σε δόγματα. Έτσι η μυθολογία υποβιβάζεται σε θεολογία… Η μυθολογία είναι ποίηση και η ποιητική γλώσσα είναι πολύ ευέλικτη. Η θρησκεία μετατρέπει την ποίηση σε πεζό λόγο».


Τα άνωθι έγραφε ο Τζόζεφ Κάμπελ (The Power of Myth) πριν κάμποσα χρόνια. Τα κάτωθι έγραφε ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης στην στήλη του στην Καθημερινή (20.1.2007).


«Όπως οι καλόγεροι του Μεσαίωνα θεωρούσαν ότι υπάρχει μια υπέρτατη τάξη την οποία κατέστρεφαν οι αμαρτίες των ανθρώπων, έτσι και η σύγχρονη οικολογική θεολογία θεωρεί ότι στη Γαία υπάρχει ένα παράσιτο, το οποίο είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Όπως στη Θεολογία υπάρχει η κόλαση που θα πληρώσουμε τα κρίματά μας, έτσι υπάρχει και το φαινόμενο του θερμοκηπίου που θα κάνει τη γη κόλαση. Δεν μας ζητούν βέβαια όπως στο Μεσαίωνα να αυτομαστιγωθούμε για να εξορκίσουμε το εγγενές προπατορικό αμάρτημα, αλλά να ζήσουμε σε οικολογική αρετή, την οποία καθείς ορίζει όπως νομίζει» (υπογράμμιση δική μου, Θ.Β.).


Η εννοιολογική διασύνδεση των δυο προαναφερθεισών αποσπασμάτων αφήνεται ως άσκηση για τον επισκέπτη.


Το κάτωθι απόσπασμα προέρχεται από επιφυλλίδα του αναφερθέντος δημοσιογράφου στην Καθημερινή (7.11.2006):


«Στην Ελλάδα ο νεοφιλελευθερισμός είναι κάτι σαν την Τουρκοκρατία –με μόνη διαφορά ότι η τελευταία υπήρξε: φταίει για όλα».


Σχετικό με το παραπάνω: Ο κάτωθι διάλογος προέρχεται από μια πετυχημένη ραδιοφωνική διαφήμιση που ακούγεται τώρα τελευταία στα FM:


«Τι έγινε ρε φίλε, τραβάς κανά ζόρι; 1.000 ευρώ!!»

«Τι έγινε ρε, γουστάρεις τσαμπουκά!! 2.000 ευρώ!!»


Τι κάνουν οι δυο μαχητικοί Ελληνάρες; «Πουλάνε μαγκιά», σύμφωνα με την ίδια διαφήμιση.

Ξέρεις ποιος είμαι γω ρε!

Put your money where your mouth is, που λένε και οι Φονιάδες των Λαών, που μόνο τα λεφτά έχουν στο αποβλακωμένο τους μυαλό.

Καλή όρεξη!

Μήπως τελικά ο Έλλην συνειδητοποίησε κάποιες βασικές παραμέτρους για το Σύμπαν που τον περιβάλλει; Πάντα μπορεί να ελπίζει κανείς…


Ωστόσο…


• «Απειλή για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας θεωρούν την παγκοσμιοποίηση οι Έλληνες ερωτηθέντες σε ποσοστό 64% καταγράφοντας μαζί με τους Γάλλους (ε, καλά τώρα!), τα υψηλότερα ποσοστά εναντίον του φαινομένου» (Ευρωβαρόμετρο, Καθημερινή, 20.12.2006)

• «Έντονη δυσπιστία εκφράζουν οι Έλληνες για τον ρόλο του Διαδικτύου σε ποσοστό 61% συγκεντρώνοντας το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό του συνολικού δείγματος της έρευνας, αποκλίνοντας κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» (ίδια έρευνα).

• «Ποσοστό 42% του ελληνικού πληθυσμού νιώθει ανασφάλεια στο δρόμο αφού πέσει το σκοτάδι» -πανευρωπαϊκό ρεκόρ με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη θέση (Λουξεμβούργο, 36%) (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ασφάλειας, Καθημερινή 7.2.2007).


«Υπέρ της επαναλειτουργίας των καμερών στους δημόσιους χώρους τάσσεται η πλειοψηφία (61%) της κοινής γνώμης παρά το γεγονός ότι πιστεύει πως η χρήση τους δεν περιορίζεται στον έλεγχο της κυκλοφορίας αλά επεκτείνεται στην

παρακολούθηση των πολιτών» (τσσσσς, σε τα μας τώρα!) (από έρευνα της VPRC, Καθημερινή 21.1.2007).


Θυμάστε εκείνον τον ηλίθιο κυβερνητικό εκπρόσωπο που στα late 1980s δήλωνε ευθαρσώς ότι «θα καταρρίψουμε τους δορυφόρους» που θα απειλήσουν την πολιτιστική μας ιδιαιτερότητα μεταδίδοντας «δορυφορική τηλεοπτική υποκουλτούρα;»



Χα! Λέγε με You Tube, Μικρούτσικε Αδελφέ!

Όχι αυτός ο Μικρός Αδελφός, ο άλλος...



Τον περασμένο Δεκέμβριο το Time ανακήρυξε ως πρόσωπο της χρονιάς «εσάς» και κυκλοφόρησε με εξώφυλλο ένα είδος καθρέφτη στον οποίο έβλεπε το είδωλό του ο αναγνώστης-αγοραστής. Το Time απλώς αναγνώρισε την δυναμική ενός φαινομένου που έχω επισημάνει εδώ και χρόνια. Αν ρωτήστε «ποιανού φαινομένου;» σημαίνει ότι δεν διαβάζετε τακτικά την Επικαιρότητα και ντροπή σας. Και πάλι όμως μπορείτε να googlίσετε την φράση “citizen journalist” για να δείτε τι θα σας βγάλει.


Χα! Λέγε με «Περιστατικό της Αμαρύνθου».

Μικρούτσικε Αδελφέ!


Είπαμε για καθρέφτη; Χμμ, μάλιστα. Τώρα θυμήθηκα και έναν νεολογισμό, την Καπτολογία (Captology – από το Computers as Persuasive Technologies). Τι είναι τούτο; Χμμ, ακόμα δεν έχει έρθει στο Helladistan αλλά είναι στο δρόμο. Πχ είναι η ηλεκτρονική πινακίδα στον αυτοκινητόδρομο που αναγράφει την ταχύτητα του αυτοκινήτου μας, εάν υπερβούμε το όριο ταχύτητας, ψυχαναγκάζοντάς μας να ελαττώσουμε ταχύτητα. Πχ είναι οι ιστοσελίδες που μας βοηθούν να κόψουμε το κάπνισμα, εν γένει είναι όλες οι εφαρμογές της ηλεκτρονικής τεχνολογίας που αποσκοπούν στην βελτίωση της καθημερινότητάς μας. «Οι πειστικές διαδραστικές τεχνολογίες μπορούν να προκαλέσουν θετικές αλλαγές σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εργασίας, της ασφάλειας και της εκπαίδευσης», λένε οι "αρμόδιοι" Υπάρχουν πολλές εφαρμογές.

Σειρά σας τώρα...

Όλα για το καλό μας φυσικά –και από εμάς για εμάς, Μικρούτσικε Αδελφέ!


Με την ίδια λογική δημιουργήθηκε και ένας «ψηφιακός καθρέφτης» στο Σαν Ντιέγκο ο οποίος με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, τον οποίο τροφοδοτούμε με προσωπικά μας στοιχεία (πόσο τρώμε, πόσες ώρες περνάμε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, πόσο καπνίζουμε, πόσο μας βλέπει ο ήλιος το καλοκαίρι) ο καθρέφτης μας δείχνει πώς θα είμαστε σε λίγα χρόνια –αν θα καλογεράσουμε ή θα κακογεράσουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε την τύχη μας (βλ blog Διαστάσεις, 19.12.2006).


Στο μεταξύ η Big Science του 21ου αιώνα προχωρά με τιτάνια άλματα, κάποια από τα οποία ανέφερα σε περασμένη Επικαιρότητα. Να οι νεότερες συγκλονιστικές εξελίξεις:


«Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις σε άτομα που πάσχουν από επιληψία» (Newscientist.com, 6.3.2007) (Επιληπτικοί όλου του κόσμου, κομμένο το βούρτσισμα! Αγοράστε παστίλιες για την κακοσμία του στόματος!)


«Μια δίαιτα με υψηλά ποσοστά λιπαρών μπορεί να αποευαισθητοποιήσει τον εγκέφαλο σε ό,τι αφορά τις ορμόνες που περιορίζουν την όρεξη με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην αντιλαμβάνεται την παχυσαρκία»

(Newscientist.com, 6.3.2007) (Τέλειο! Φυσικά στο πλαίσιο του δεν-φταίω-εγώ-αλλά-τα-γονίδια εξοβελισμού της προσωπικής ευθύνης. Την πλήρωσαν –όπως πάντα- κάτι κακόμοιρα ποντικάκια-πειραματόζωα)

«Άτομα που υπέστησαν μεταμόσχευση νεφρού έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια ευρεία γκάμα καρκίνων –ιδιαίτερα στη γλώσσα, στο πέος, στην οφθαλμική και τη ρινική κοιλότητα» (Newscientist.com, 19.12.2006) (Νεφροπαθείς διαλέξτε: μια ζωή αγκαλιά με τον τεχνητό νεφρό, ή σάρκωμα του Καπόζι).


«Σύμφωνα με έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου Sam Houston των ΗΠΑ, το αριστερό αυτί είναι πολύ πιο δεκτικό του δεξιού αυτιού σε τρυφερότητες και γλυκόλογα» (Τα Νέα, 12.2.2007) (Άραγε εδώ κολλάει το παλαιόν ρητόν: «δεν ιδρώνει το αυτί του από τέτοια;»)


«Παιδιά που κολυμπούν συστηματικά σε πισίνες κινδυνεύουν να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα όταν γίνουν ενήλικες, ανακοινώνουν Γερμανοί ερευνητές» (Καθημερινή, 4.2.2007) (Γιατί δεν καταργούν τη χλωρίωση του νερού, μαζί με τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά; Δεν έχω ακούσει για κανένα όφελος από τη χρήση τους. Εσείς έχετε ακούσει; Σίγουρα πρόκειται περί νέας Συνωμοσίας…)


Κάτι λέγαμε πριν για το You Tube, για citizen journalists και για Μικρούτσικους Αδελφούς. Κάποιοι άλλοι (αφελείς, ανόητοι, άσχημα πληροφορημένοι ή και τα τρία μαζί σε διάφορες αναλογίες) εξακολουθούν να λένε (και να γράφουν) για τον «επικείμενο αποικισμό της Σελήνης και του Άρη» από τους Αμερικανούς/Κινέζους/Ρώσους/Ινδούς (διαλέγετε και παίρνετε). Έχω γράψει περισσότερα από αρκετά για το θέμα αλλά οι κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται. Τσεκάρετε πάντως αυτό εδώ θα δείτε γιατί η ταφόπλακα της «κατάκτησης του διαστήματος» γίνεται όλο και πιο βαριά (εκτός απροόπτου).


Το παραπάνω σχετίζεται και μια άλλη είδηση (cnn.com, 28.12.2006).


«Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι νεαροί Αμερικανοί επιδεικνύουν υψηλό βαθμό απάθειας απέναντι στο νέο όραμα της NASA περί αποστολής αστροναυτών στη Σελήνη μέχρι το 2017 και τελικά στον Άρη»

Μάλλον η NASA διαπράττει μνημειώδες σφάλμα αν νομίζει ότι το φλερτ της με το You Tube θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα: η εικόνα έχει πάψει εδώ και καιρό να αποτελεί Απόδειξη. Συμπέρασμα: αναμένετε ακόμα μεγαλύτερη διάδοση της συνωμοσιολογικής παράνοιας τα επόμενα χρόνια.

Να δείτε που εάν και εφόσον η NASA επιστρέψει στη Σελήνη, δεν θα την πιστεύει κανείς!


«Αρκετές σφυγμομετρήσεις έχουν επισημάνει ότι ίσως 6% ή και μεγαλύτερο ποσοστό του αμερικανικού κοινού πιστεύει ότι οι προσσεληνώσεις ήταν σκηνοθετημένες απάτες και ορισμένες σφυγμομετρήσεις υπονοούν ότι το νούμερο είναι πολύ υψηλότερο ή ότι αυξάνεται, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων» (Dwayne Day, Little Red Lies, 19.2.2007)


Kαι το λάδι στη φωτιά έρχεται…


Θυμάστε το Capricorn One; Εκείνη την ταινία του 1978 που γύρισε ο Peter Hyams, στον απόηχο του Γουώτεργκεητ, με θέμα την σκηνοθεσία της πρώτης προσεδάφισης στον Άρη από τη NASA. Την εποχή εκείνη η ταινία δεν δημιούργησε και ιδιαίτερη αίσθηση. Όμως ο σπόρος που έσπειρε φύτρωσε και άνθισε. Και το Άνθος του Κακού λέγεται Capricorn Two: το ένδοξο remake της παλιάς ταινίας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερη εποχή. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν εντός του 2007.


Με τσ’ υγείες μας!


Αποκαλυπτικό memento: ο υπογράφων με φόντο το Atlantis (όχι την χαμένη ήπειρο, αλλά το διαστημικό λεωφορείο), όταν είχε περάσει από στη Φλόριντα στα τέλη Φλεβάρη προκειμένου να εισπράξει την προμήθειά του για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει στη NASA προπαγανδίζοντας εδώ και πολλά χρόνια από περιοδικά και βιβλία τα ψέματα που πλασάρει η άθλια αυτή οργάνωση και συμμετέχοντας (με το αζημίωτο) στη Μεγάλη Συγκάλυψη. Ε ρε κορόιδα!!!


116 views

Recent Posts

See All
bottom of page