top of page
Writer's pictureThanassis Vempos

Νοέμβριος 2008


Πράσινα άλογα: ψέματα, υπερβολές, τερατολογίες, Συνώνυμο: παραμύθια της Χαλιμάς. (Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Γ. Μπαμπινώτη, σελ. 129).


Πράσσειν Άλογα: το όνομα ενός ελληνικού ροκ συγκροτήματος.

«Πράσινοι μέχρι το κόκαλο οι Έλληνες! Στο ζενίθ βρίσκεται η περιβαλλοντική μας ευαισθησία, στο αποκορύφωμα και η πράσινη συμπεριφορά μας!» ((Ελευθεροτυπία 23.9.2008).


Τώρα, τι συνειρμική σχέση έχει η οικολογική συνείδηση με τους παραπάνω ορισμούς, αφήνεται ως (εύκολο) πρόβλημα προς επίλυση από τον αναγνώστη. Ας συνεχίσω όμως από το ίδιο (καταλλήλως ειρωνικό) δημοσίευμα της εφημερίδας (με βάση στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου).


«Το 90% των ερωτηθέντων συμπολιτών μας προτάσσει ως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα την αλλαγή του κλίματος και την υπερθέρμανση του πλανήτη, έναντι 62% των υπόλοιπων Ευρωπαίων».


Παράλληλα…


«Το 53% έχει κακή πληροφόρηση για τις συνέπειες και το 46% για τις αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».


"Το 78% των Ελλήνων, έναντι του 52% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να σταματήσει εάν εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα.


Ε, καλά τώρα!


«42χρονη έκαψε τη σπανακόπιτα στην Καλλιθέα. Παντελής η έλλειψη του κράτους» (κάπου το είχα δει αυτό αλλά δεν θυμάμαι. Μπορεί και σε δελτίο ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης)

Αυτή όμως δεν κάηκε

Τώρα, το τι σχέση έχουν οι παραπάνω πράσινες επιδόσεις των Νεοελλήνων με αντίστοιχα εκλογικά ποσοστά που λάβαιναν υποψήφιοι όπως ο Τσαουσέσκου, ο Ζίβκοφ, ο Σαντάμ Χουσεΐν και άλλες κρυφές αγάπες του αδάμαστου λαού μας, αφήνεται επίσης ως άσκηση προς επίλυση από το σπουδαστή.


«Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, 30% περισσότεροι Αμερικανοί είναι πιθανόν να υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά τα ερχόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης» (είδηση spacedaily.com 14.7.2008).


Εδώ δεν το ακούσαμε ακόμα. Ακούσαμε όμως πολλά για άλλα. Ακόμα δεν ήρθε καλά καλά το ασύρματο ίντερνετ, και ήδη οι κώδωνες κρούουν εκκωφαντικώς (η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη της θεραπείας, μας έλεγαν στη Σχολή).


Πρόσφατη έρευνα καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών αποκαλύπτει ότι τα ασύρματα δίκτυα θα ευθύνονται μεταξύ άλλων για «ένα μεγάλο εύρος βιολογικών βλαβών όπως καταστροφή του DNA, καρκινογενέσεις (μέσος χρόνος εμφάνισης τα 10 χρόνια, εν αντιθέσει π.χ. με τα 20 χρόνια για τον καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας του καπνίσματος), σκλήρυνση κατά πλάκας Αλτσχάιμερ, μείωση προσοχής, μαθησιακής ικανότητας και μνήμης, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, ίλιγγοι, πονοκέφαλοι, αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες, κ.ά. Επίσης [οι βλάβες] είναι εξατομικευμένες, εκδηλώνονται άμεσα σε όσους διαθέτουν ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία με κνησμό, τσούξιμο, αίσθημα θερμότητας, κοκκινίλες, μικρά συμπαγή δερματικά εξογκώματα».(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 28.9.2008).


Πέτρες στα νεφρά όμως δεν θα προκαλούν (μάλλον). Δεν ξέρω τι επίσης προκαλούν τα ήδη υπάρχοντα (ενσύρματα) δίκτυα των σπιτιών, ξέρετε, αυτά τα καλώδια που κρύβονται μέσα στους τοίχους ή τα άλλα που σέρνονται στα πόδια μας, οι μπαλαντέζες, οι προεκτάσεις και τα scart. Αλλά κάτι θα προκαλούν κι αυτά, δεν μπορεί. Προς το παρόν διαλέξτε από την λίστα της προηγούμενης παραγράφου. Ή αν θέλετε (ξανα)διαβάστε αυτά που λέγαμε για το φαινόμενο Nocebo στην Επικαιρότητα Νοεμβρίου 2007

Για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας

Ένα άλλο θέμα τώρα. Άραγε η απαγόρευση πώλησης αιχμηρών κουζινομάχαιρων θα συνέβαλε στην σωτηρία ανθρώπινων ζωών; Αβλεπί! Ποιος θέλει να έχει σπίτι του ένα (μονίμως γεμάτο) φονικό όπλο; Κανείς βέβαια. Οι Εγγλέζοι το κατάλαβαν αυτό και ήδη ξεκίνησε η σχετική κουβέντα. Διαβάστε εδώ και χαρείτε (BBC, 16.7.2008)

Σειρά έχουν τα πηρούνια, οι οδοντογλυφίδες και μετά τα κουτάλια (γιατί όχι; Δεν μπορείτε να βγάλετε το μάτι ενός με το κουτάλι;)

Στέλλα φύγε, βαστάω κουτάλι

«Ψεκάζουν με καρκίνο τους διαδηλωτές» λέει η Ελευθεροτυπία (μετάφραση σε Newspeak της φράσης «χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών) βασισμένη σε «επιστημονικά τεκμηριωμένες επισημάνσεις» ογκολόγου. Τι, ακόμα δεν έχουν κατέβει σε διαδηλώσεις οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας για τον επαγγελματικό αυτό κίνδυνο; Άσε που τώρα ψαλιδίζονται αγρίως και τα «Βαρέα και Ανθυγιεινά». Για κερασάκι διαβάστε σχετικά εδώ.


Ζούμε στον πιο επικίνδυνο κόσμο της ανθρώπινης ιστορίας (δεν αστειεύομαι, δείτε πάλι τι εστί nocebo). Γι αυτό και στις ΗΠΑ «οι παιδίατροι προτρέπουν τους γονείς για ευρύτερο έλεγχο χοληστερόλης στα παιδιά τους και πιο ‘επιθετική’ χρήση των φαρμάκων μείωσης της χοληστερόλης, αρχίζοντας μάλιστα νωρίς, ακόμα και από την ηλικία των 8 [Σ.Σ., ναι, οκτώ] ετών ώστε να προληφθούν καρδιαγγειακά προβλήματα»(Καθημερινή, 10.8.2008).


Αφού σας είπα ότι η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη της θεραπείας. Εξάλλου το λέει σταράτα και ο δρ Jatiger Bhatia, Αμερικανός σημαίνων νεογνολόγος και διατροφολόγος: «Βρισκόμαστε σε επιδημία» (ίδιο άρθρο)

Ίσως εννοούσε το γεγονός οτι Οι Ηλίθιοι Προελαύνουν. Δεν ξέρω, επιστήμων άνθρωπος είναι, θα ξέρει καλύτερα.


Στο μεταξύ:


1. Μακριά από τις παιδικές χαρές που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε παιδικές συμφορές (έτσι κι αλλιώς μόνο τα αναλώσιμα παιδιά των μεταναστών συχνάζουν πλέον εκεί) Γιατί; Να γιατί: «Επικίνδυνα βαρέα μέταλλα σε μεγάλες ποσότητες εντοπίστηκαν στο έδαφος του Εθνικού Κήπου. Στο χώμα της παιδικής χαράς, στα μονοπάτια, στο γκαζόν, κάτω από τη σκιά των δέντρων ανιχνεύτηκε μόλυβδος, κάδμιο και ψευδάργυρος, ουσίες τοξικές και εξαιρετικά επικίνδυνες- σε συγκεντρώσεις πάνω από τα όρια ασφαλείας. (Τα Νέα, 14.10.2008).


2. Κομμένα τα ψάρια, γιατί μπορεί να φάτε κανένα λαγοκέφαλο: «Σε «κόκκινο συναγερμό» τέθηκαν οι λιμενικοί αλλά και οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά, όταν ερασιτέχνης ψαράς, που ψάρευε στα νερά της Σαλαμίνας, έπιασε στα δίχτυα του τρία δηλητηριώδη ψάρια του είδους «λαγοκέφαλος», που, αν καταναλωθεί, προκαλεί ακόμα και τον θάνατο αφού -σύμφωνα με τους ειδικούς- το δέρμα και τα σπλάχνα τους περιέχουν την επικίνδυνη για τον άνθρωπο τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ)» (Ελευθεροτυπία, 14.10.2008).

Τι κοιτάς ρε; Ξέρεις ποιος ειμαι γω;

Υπάρχουν όμως κι ελπιδοφόρες ενδείξεις. Διαβάζω (Καθημερινή 19.10.2008) ότι ο ΟΗΕ θεσπίζει το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Ελονοσία με σκοπό «τον δραστικό περιορισμό των θανάτων από τη νόσο σε σχεδόν μηδενική βάση έως το 2015». Προσέξτε τη Newspeak στην διατύπωση του στόχου. Παλιότερα τα λέγανε αλλιώς.


Μια μικρή αναδρομή δεν βλάφτει. Όπως είχα γράψει και στα Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα:


* Το 1955, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) αποφάσισε να εξαλείψει εντελώς την ελονοσία από τον πλανήτη… Το 1975 τα κρούσματα ελονοσίας ήταν δυόμισι φορές περισσότερα απ' όσα ήταν το 1961. Στην Ινδία τα κρούσματα είχαν εξαπλασιαστεί και στην Κίνα εννεαπλασιαστεί…


* Η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (PAHO) και η βραζιλιανή κυβέρνηση προγραμμάτιζαν να εκριζώσουν την ελονοσία από τη Βραζιλία μέχρι το 1960…. Το 1983 σημειώθηκαν 297.000 κρούσματα ελονοσίας στη χώρα. Το 1988 ο αριθμός των κρουσμάτων είχε διπλασιαστεί…

* Το 1992, η WHO αναγκάστηκε να παραδεχτεί… «Είμαστε πολύ χειρότερα απ' όσο ήμασταν στη δεκαετία του 1950», ομολογεί ο δρ Λούις Μίλλερ, επικεφαλής της έρευνας για την ελονοσία στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στο Μαίρυλαντ.


Αλλά όμως…


«Ύστερα από δεκαετίες ‘πρόχειρων’ πρωτοβουλιών κα παρεμβάσεων ο κόσμος μας φαίνεται ότι γίνεται πιο σοβαρός στην προσπάθεια να κατανικηθεί [η ελονοσία]» (Καθημερινή, 19.10.2008).


Έτσι είναι. Τέρμα η προχειρότητα. Εξω οι Κλέφτες!


Οι γιατροί ξέρουν καλύτερα. «Οι δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου ήταν ακριβώς οι ίδιες για τους γιατρούς και τους ανειδίκευτους: καρδιοπάθεια, καρκίνος και εγκεφαλικό είναι οι πρώτες τρεις» (πανεπιστήμιο Harvard, Επίκαιρα Θέματα Υγείας, Ιούλιος 2008) Πλάκα δεν έχει που αυτές οι περίφημες τρεις πρώτες αιτίες είναι ακριβώς εκείνες που υποτίθεται ότι μπορούν να προληφθούν με τον κατάλληλο τρόπο ζωής και συμπεριφοράς;


Doctor Heal Thyself!


Α, ναι, στην ίδια μελέτη εξακριβώθηκε ότι «οι γιατροί είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτοκτονία απ’ ό,τι οι άλλοι άντρες. Οι θάνατοι που οφείλονταν σε κατάχρηση ναρκωτικών ήταν επίσης πιο συνήθεις…»

Στο μεταξύ ο Πόλεμος των Λέξεων συνεχίζεται ακάθεκτος (και έχει εφαρμογή σε όλα τα προηγούμενα). Να τρεις βινιέτες:


* Από έρευνα που διεξήχθη σε δευτεροετείς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Μόνο το 5% των Ελλήνων φοιτητών μπορεί να διαβάζει πανεπιστημιακά βιβλία και άρθρα με γόνιμο τρόπο έτσι ώστε τη γνώση που παίρνει να την κατανοεί και να μπορεί να την εφαρμόσει στην πράξη… Το 93,2% των φοιτητών δεν έχει ποτέ ή μόνο περιπτωσιακά διαβάσει βιβλία και άρθρα από τη βιβλιοθήκη και το Διαδίκτυο… Ένας στους τέσσερις συνεχίζει να αποστηθίζει χωρίς να καταλαβαίνει αυτά που διαβάζει… Μόνο το 6,2% χρησιμοποιεί συστηματικές βιβλιογραφικές αναφορές μετά το τέλος των διαλέξεων των καθηγητών…» (Καθημερινή, 20.7.2008).

*Από επιφυλλίδα του Πάσχου Μανδραβέλη στην (Καθημερινή, 7.8.2008) «Στην Ελλάδα της υπερβολής καταστρέψαμε τις έννοιες. Χρησιμοποιήσαμε τις λέξεις τόσο πολύ που τις κάναμε ξέπνοες… Κυρίως σκοτώσαμε τις λεπτές διαφορές, εκείνες που βοηθούν την αναλυτική σκέψη… [Στα ΜΜΕ], τα πάντα έχουν αναχθεί στον υπερθετικό βαθμό που σημαίνει ταυτόχρονα ότι όλα έχουν την ίδια βαρύτητα… Όλα μπαίνουν σε ένα τορβά, αρκεί να κάνει αίσθηση το ρεπορτάζ και να βρίσκονται σε ένταση οι πολίτες….»


*«Όσο πιο δύσκολο φαίνεται το σήμερα, όσο βαθαίνει η ανασφάλεια και ριζώνει ο φόβος για το κοντινό μέλλον, τόσο πιο ορμητικά γίνονται τα κύματα της νοσταλγίας, τόσο πιο σύντομοι οι κύκλοι της», γράφει η Μαριάννα Τζιαντζή στην (Καθημερινή, 5.10.2008).


Τον περασμένο Αύγουστο 11 ορειβάτες και οι αχθοφόροι τους σκοτώθηκαν σε υψόμετρο 8.200 μ, στις πλαγιές του δεύτερου ψηλότερου βουνού στον κόσμο, του περίφημου Κ2. «Ο πόθος του ανθρώπου να κατακτήσει τις κορφές του πλανήτη…πρέπει άραγε να αντιμετωπίζεται σαν έκφραση ύψιστου ναρκισσισμού;» διερωτάται υμέτερος δημοσιογράφος αναφέροντας τα βαρετώς αναμενόμενα περί «ύβρεως» και «τιμωρίας» (Καθημερινή, 9.8.2008) και καταλήγοντας στο καταπληκτικό συμπέρασμα.


«Η παγκόσμια αναγνωρισμένη ανάγκη για υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει τώρα να οδηγήσει σε ριζική αναθεώρηση της ‘χρήσης’ των κορυφών του κόσμου που θα πρέπει να εγκαταλειφθούν στην παγωμένη τους απομόνωση».


Εξάλλου ο πόθος των ορειβατών να κατακτήσουν την κορυφή ονομάζεται ψυχιατρικά "πυρετός της κορυφής". (ίδιο δημοσίευμα) Καθήστε στα αβγά σας και ικανοποιηθείτε με την αναρρίχηση στο Λυκαβηττό (από την άσφαλτο παρακαλώ, προτού εγκαταλειφθεί κι αυτή στην παγωμένη της απομόνωση…


Και μην ανησυχείτε γιατί λίαν συντόμως η πρώτη φράση που θα λέει κανείς στο κινητό («Πού είσαι;») θα πάψει να προφέρεται. Διάφορες εταιρείες αναπτύσσουν κοινωνικές μορφές επικοινωνίας και προγράμματα γεωγραφικού εντοπισμού για κινητά τηλέφωνα που θα σφίξουν περισσότερο το λουρί. Και θα μας αρέσει κιόλας. Και μετά θα γίνει απαραίτητο. Googlίστε το «Geolocation Based Services» έτσι για μια πρώτη δόση.

«Ψηφιακός και πραγματικός χώρος αρχίζουν να μπλέκονται επικίνδυνα», λέει ο κ. Χαράλαμπος Πατρικάκης, ερευνητής του ΕΜΠ («Κ», Καθημερινής, 28.9.2008).

Αμ κι εγώ ξέρω πού ήσουν χτες το βράδυ κι ας μην το σήκωνες

Στο μεταξύ τα αθλητικά ρεκόρ πλησιάζουν στα απόλυτα όριά τους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Γάλλων επιστημόνων «η στρογγυλοποίηση σε μερικά χρόνια θα είναι πολυτέλεια: τα ρεκόρ θα κολλήσουν και αν θέλουμε να βλέπουμε νέες ‘ταχύτερες’ επιδόσεις θα πρέπει να επιστρατεύουμε το τελευταίο απειροελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου… Πλησιάζουμε χωρίς αμφιβολία στο όριο των φυσικών δυνατοτήτων του ανθρώπινου σώματος» («Κ» - Καθημερινή, 14.9.2008).


Α, ναι, σαν αυτό που λέμε Ιδιαιτερότητα ( Singularity), χμμ…


Και τι λέει γι αυτά η επιστήμη;


«[Φυσικοί της Οξφόρδης προτείνουν ότι ίσως ζούμε] σε μια πολύ ειδική περιοχή του σύμπαντος, συγκεκριμένα σε ένα τεράστιο κενό όπου η πυκνότητα της ύλης είναι υπερβολικά χαμηλή. Ο πλανήτης μας μπορεί να είναι παγιδευμένος σε μια αφύσικη φούσκα του χωροχρόνου, ιδιαίτερα κενή από ύλη, γεγονός που, στα μάτια μας, οδηγεί στη φαινομενική διαστολή όλου του σύμπαντος».(ert.gr, 7.10.2008).

Αν είναι έτσι, τότε τι γίνεται με την Αρχή της Μετριοπάθειας (Mediocrity Principle); Δεν είπαμε ότι στο σύμπαν ισχύει η Κοπερνίκεια Αρχή; Ή ότι τέλος πάντων δεν ζούμε ούτε σε ιδιαίτερο μέρος του, ούτε σε ιδιαίτερη εποχή του; Τότε πώς κολλάνε η Υπόθεση Περί Σπάνιας Γης ή (θεός φυλάξοι) η Ανθρωπική Αρχή;


Τι Αρχές και πράσινα άλογα μας τσαμπουνάς τώρα, θα πείτε –και με το δίκιο σας. Άλλωστε αν έχεις μπλεξίματα με τις Αρχές θα καταλήξεις στη στενή. Δε λέει…


Εκτός βέβαια αν οι –πάσης φύσεως- Αρχές πάνε για βρούβες…


Παντελής η έλλειψη του κράτους -όπως φαίνεται βεβαίως και στην παρακάτω φωτογραφία.

Ουδέν σχόλιον...




135 views

Recent Posts

See All
bottom of page